Bulgaria: Clădirea Ministerului Învăţământului, atacată cu roşii stricate

0

Corupția în acest sector a provocat azi o demonstrație fără precedent – cîteva sute de cercetători din Academia bulgară de științe și din Universitatea sofiotă „Sf. Kliment Ohridski” au aruncat cu roșii stricate în clădirea Ministerului Învățământului și au cerut demisia ministrului Serghei Ignatov. Declarația de protest poartă semnăturile a 1200 de doctori în științe.

 

Revoluția tomatelor, inițiată de veșnicul disident Nikolai Kolev zis Descălțatul, despre care au scris mai multe medii europene, s-a îndreptat împotrivă sistemului corupt de finanțare a științei, scriu cei de la RFI.ro

 

Protestatarii au ridicat în semn de protest izmene murdare sub care putea fi citit următorul text „Lenjeria ca discurs”. Credeți sau nu, este chiar titlul unui proiect în valoare de 150 000 de euro finanțat de Fondul de stat pentru cercetări științifice ce va fi realizat de „Azarov SRL”.

 

Directorul institutului de mecanica în cadrul  Academiei, profesorul Vasil Kavardjikov, a declarat că cercetătorii cer nu bani ci corectitudine. Profesorul a respins declarația ministrului că cercetătorii au fost induși în eroare de forțe obscure. El a spus – „Știm foarte bine că se fură bani din fondurile și așa mizere destinate științei”. Zeci de cercetători bulgari care lucrează în institute precum „Harvard”, Prinston” și MIT și-au exprimat sprijinul pentru colegii rămași în țara.

 

Protestatarii afirmă că cea mai mare parte din cele 95 de proiecte aprobate aparțin unor persoane apropiate ministrului și președintelui fondului de stat. Motivele comisiei care au stat la baza alegerii proiectelor căștigatoare din 1024 rămân secrete și vor fi anunțate participanților peste o lună când nu vor putea fi depuse contestări și banii vor fi împărțiți.

 

Au picat toate proiectele unor catedre universitare care realizează 30% din producția științifică națională. În schimb au fost aprobate proiecte din domeniul astrofizicii ce vor fi realizate de companii înregistrate cu căteva zile înăinte de concurs de oameni cu studii medii. Modelul este perfect legal în condițiile Bulgariei. Proprietarii firmelor cu proiecte aprobate angajează docenți sau profesori care vor face cercetarea în schimbul a căteva mii de euro. Restul banilor – de ordinea zecilor sau chiar sutelor de mii, reprezintă profitul al organizatorilor.

 

Justiția nu vede nimic rău în acest model. Liderul partidului turc Ahmed Dogan d-r în filozofie a încasat 1,5 milioane de euro drept onorariu pentru un studiu în domeniul energeticii. Experții în materie care au elaborat studiul au primit onorarii mizere. Încercarea de a fi judecat filozoful devenit peste noapte expert în energetică a eșuat.

 

Ranghel Ghiurov, președintele Fondului de stat este o persoană necunoscută pentru publicațiile științifice prestigioase în pofidă titlului de profesor al Universității angoleze „Agostinho Neto”. El și-a susținut teza de doctorat în domeniul fizicii în institutul sofiot de bibliografie. Profesorul s-a făcut cunoscut prin publicațiile în presa de scandal despre inexistența plăcilor tectonice.