Bulgaria vrea compensaţii mai mari pentru închiderea centralei de la Kozlodui

0

Bulgaria a făcut demersurile necesare pentru a cere compensaţii mai mari de la UE pentru închiderea celor două unităţi ale centralei nucleare de la Kozlodui, a anunţat ministrul bulgar al economiei şi energiei Rumen Ovcearov.

Ovcearov a argumentat că există posibilitatea de a obţine astfel de compensaţii suplimentare, întrucât şi alte state care au aderat la UE au beneficiat de ele. Mai mult, ministrul bulgar al economiei şi energiei a vorbit vineri, în Adunarea Naţională, despre construcţia centralei nucleare de la Belen pentru care Bulgaria se va baza pe împrumuturi străine şi investiţii strategice.

Parlamentul European a respins, în şedinţa din 29 noiembrie, propunerea raportorului pentru Bulgaria, Geoffrey van Orden, de a amâna cu opt luni închiderea ultimelor reactoare, 3 şi 4, ale centralei de la Kozlodui. Conform convenţiei cu UE, Bulgaria trebuie să le scoată din funcţiune până la sfârşitul anului 2006.

Ovcearov i-a avertizat pe oficialii europeni că închiderea centralei va duce la preţuri mai mari ale energiei şi la o posibilă criză energetică în Balcani. Bulgaria a anunţat deja reducerea exporturilor de electricitate, începând din ianuarie 2007, de la 7,6 miliarde kilowaţi până la 1,5 miliarde de kilowaţi.

"În primul rând, cererea de electricitate a pieţei interne este în creştere, iar în al doilea rând producţia va fi redusă substanţial din cauze legate de aderarea la UE", declara Ovcearov, în urmă cu câteva săptămâni, pentru Financial Times.

Albania şi Muntenegru, care sunt afectate de un deficit cronic de electricitate, din cauza creşterii cererii şi lipsei de investiţii în capacitatea de generare suplimentară, vor fi statele cel mai puternic afectate de pe urma acestei decizii. Grecia şi Serbia ar putea fi şi ele afectate, în special în perioadele în care cererea de electricitate va fi cea mai mare.