x


  • EUR
    4.7228
    USD
    4.1899
string(16) "instant-articles"

„Buna reputaţie“ a magistraţilor, criteriul nedefinit pentru demitere, introdus de Tudorel Toader în modificările legilor justiţiei

Printre numeroase şi substanţiale modificări aduse legilor Justiţiei prin Ordonanţa de urgenţă adoptată marţi de Guvernul Dăncilă se găseşte şi una care extinde lista cazurilor în care un magistrat poate fi eliberat din funcţie. Este vorba de neîndeplinirea „condiţiei privind buna reputaţie”, lucru care, cred procurorii, lasă o portiţă pentru abuzuri.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 21.02.2019, 16:51

Este vorba de mai multe modificări la Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Una dintre modificări vizează art. 65 din lege referitor la cazurile în care un judecător sau un procuror poate fi eliberat din funcţie.  Concret, ca urmare a OUG 7/2019, magistraţii vor putea fi eliberaţi din funcţie şi pentru neîndeplinirea „condiţiei privind buna reputaţie”.

Astfel, ordonanţa modifică art. 65 alin. 1 lit. i) care în noua formă stipulează: „neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. 2 lit. a) şi e) ori a condiţiei privind buna reputaţie, dacă în acest din urmă caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie”. În forma anterioară, textul era: „neîndeplinirea condiţiilor prevăzute la art. 14 alin. (2) lit. a) şi e) ori a condiţiei privind lipsa cazierului fiscal, dacă în acest ultim caz se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie”.

 

Mai multe, pe Adevarul.ro.