Bunescu (BRD): Blocajul financiar va continua atât timp cât statul nu va fi exigent

"Problema e să limitezi amploarea blocajului financiar, iar elementul esenţial e disciplina de plăţi. Până când statul nu va fi extrem de exigent, blocajul financiar nu va avea şanse să se reducă. Statul ar trebui să fie taxat pentru plăţile nefăcute la timp, nu trebuie să fie mai tare ca orice alt client", a spus Bunescu.

De asemenea, în mediul privat, companiile trebuie să evite dependenţa semnificativă de creditul bancar, în opinia directorului general adjunct al BRD-SocGen.

"Este o abordare nerealistă ca un patron care vine la bancă să ceară bani pentru salarii. Depinde însă de gradul în care te implici: dacă depinzi ca resursă financiară în proporţie de 90% de credit bancar, nu va rezista nicio firmă. Cu cât e mai mare această pondere, cu atât e mai nefiabilă (compania, n.r.)", a mai spus Bunescu.

În opinia sa, sistemul bancar românesc "nu poate fi într-o situaţie mai bună decât economia", însă băncile trebuie să îşi cureţe portofoliile.

"Dacă mergi pe ideea să îi salvezi pe toţi, ai o abordare exagerată. Băncile trebuie să îşi facă curăţenie în portofolii. Reeşalonăm creditele pentru clienţii în cazul cărora există activitate şi speranţă", a mai spus Bunescu.

Cu toate acestea, 2010 ar putea aduce o redirijare a resurselor bancare dinspre titluri de stat înspre creditarea sectorului privat şi a populaţiei, în cazul unei cereri solvabile de credite, mai susţine directorul general adjunct al BRD-SocGen.

 

Sursa: Newsin

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed