x


  • EUR
    4.7260
    USD
    4.2193
string(5) "burse"

Bursa a luat-o razna: Nu mai are nicio legătură cu realitatea economică

Peter Garnry, şeful departamentului de analiză pe acţiuni la Saxo Bank, completează perspectiva trimestrială a băncii cu un amplu comentariu asupra evoluţiei posibile a pieţei de acţiuni, în creştere de 91 de luni! Garnry despică firul alegerilor americane în... două, afirmând că niciun scenariu nu este prost pentru piaţa americana de acţiuni, doar că dezvoltarea va avea ritmuri diferite. Cu alte cuvinte, bursa a luat-o razna!

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 11.10.2016, 1:25

Piaţa bursieră actuală în creştere s-a dovedit a fi incredibil de rezistentă, dar poate ea supravieţui unei creşteri a dobânzii de către Fed şi alegerilor prezidenţiale din SUA?

 

 

“Politicile monetare de o flexibilitate fără precedent par să fi provocat ruperea unor relaţii istorice din pieţele financiare.”

 

 

“Pe măsură ce guvernele şi-au sporit efectul de pârghie pentru a compensa o cerere scăzută din sectorul privat, sectorul întreprinderilor şi cel al gospodăriilor s-au implicat într-un proces de reducere al efectului de pârghie pe mai mulţi ani care s-a terminat în SUA, dar continuă în Europa.”

 

 

Această perioadă de creştere a pieţei de 91 de luni este aproape ca un parazit – nu putem scăpa de ea. Orice am arunca spre ea (Brexit, încetinirea Chinei, dobânzi negative, criza băncilor din Europa, criza emergentă a pieţelor, preţurile mici ale petrolului, conflicte geopolitice…), pare că se îndreaptă încet, dar fără oprire, către noi culmi. Cu o perioadă extrem de interesantă de alegeri prezidenţiale în SUA în noiembrie şi o posibilă creştere a dobânzii din partea Fed ce aşteaptă după colţ, pieţele globale de capital se află în situaţia de a intra pe un nou câmp de bătălie necunoscut.

 

Va supravieţui din nou piaţa în creştere?

 

Teoriile relativităţii

 

 

Albert Einstein a spus că totul e relativ. Deşi e un citat vechi, se potriveşte bine cu ceea ce se întâmplă acum în pieţele financiare. Dată fiind piaţa de capital existentă în creştere prelungită şi, fără îndoială, evaluări ridicate – indicele Mondial MSCI este evaluat la de 22,6 ori câştigurile scăzute – politicile monetare de o flexibilitate fără precedent par să fi provocat ruperea unor relaţii istorice din pieţele financiare.

 

 

Ceea ce în izolare pare a fi o evaluare ridicată, este nimic faţă de bule imensă prezentă în pieţele de obligaţiuni guvernamentale, cu un G7 mediu pentru un randament pe 10 ani situându-se în jur de 53 de puncte de bază. Văzute în această lumină, capitalurile globale (randament 2,6%) par un chilipir. Modele noastre de alocare a activelor sunt încă long  în majoritatea pieţelor de capitaluri proprii şi, în opinia noastră, capitalurile proprii – alături de imobiliare – par să ofere cel mai bun raport risc-recompensă la nivel global. Cel mai mare risc află, evident, în pieţele de obligaţiuni.

 

Gata să meargă mai sus

 

 

Fiecare acţiune are şi o reacţie. Bula din obligaţiunile guvernamentale produsă de băncile centrale nu există în izolare. Pe măsură ce guvernele şi-au sporit efectul de pârghie pentru a compensa o cerere scăzută din sectorul privat, sectorul întreprinderilor şi cel al gospodăriilor s-au implicat într-un proces de reducere al efectului de pârghie pe mai mulţi ani care s-a terminat în SUA, dar continuă în Europa.

 

După cum arată şi graficul de mai jos în legătură cu rata datoriilor nete în EBITDA printre companiile MSCI World, reducerea efectului de pârghie a început în sectorul global al întreprinderilor în jurul sfârşitului anului 2014. Azi, efectele de leverage în rândul companiilor sunt mai mici decât în perioada cuprinsă între 1995 şi 2011 când s-a atins vârful valorii efectului de pârghie în cazul companiilor.

 

Probabilitatea unei creşteri a dobânzii de către Fed în decembrie are 59% şanse începând din 23 septembrie 2016. În ciudat faptului că Fed vrea mai multe dovezi înainte de a creşte dobânzile, lumea este pregătită. Inflaţia în SUA este peste 2% (cu excepţia măsurătorii pe PCE central), iar economia este aproape de ocuparea integrală a forţei de muncă. În acelaşi timp, rata şomajului în Europa e în scădere, iar companiile de aici sunt cele mai puţin îndatorate din ultimii 20 de ani. O mică creştere a dobânzii nu va scoate de pe drum sectorul întreprinderilor.

 

Valoarea votului

 

 

8 noiembrie 2016 ar putea deveni un punct de cotitură în politica americană dacă Donald Trump va câştiga alegerile, stabilind un nou parcurs pentru Partidul Republican şi schimbând status quo-ul. Piaţa de capitaluri proprii ar putea fi la început speriată, dar s-ar putea întoarce duduind dacă Trump dă drumul marelui program de stimulente fiscale pentru a da un impuls creşterii economice. Dacă câştigă Hillary Clinton, vom primi acelaşi lucru ca înainte, iar pieţele de capitaluri proprii se vor bucura nu pentru că este mai bine în mod necesar pe termen lung, ci pur şi simplu pentru că pieţele de capitaluri proprii preferă riscul scăzut.

 

Oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA, acestea vor duce, sperăm, către o nouă agendă cu un impuls mai puternic din partea fiscală, ceva de care avem nevoie cu disperare căci lumea se luptă cu o creştere scăzută a productivităţii şi cu o cerere redusă.

 

Nu există dovezi istorice concludente care să arate că pieţele de capitaluri proprii se poartă diferit în funcţie de cine câştigă Casa Albă. Totul e zgomot şi nu e semnal. Însă un lucru pare sigur: fie că ne alegem cu Clinton sau cu Trump, sectorul îngrijirii medicale va avea parte de o perioadă mai grea cu cercetări amănunţite legate de preţul medicamentelor şi inflaţia galopantă a cheltuielilor din sănătate prin care trece SUA în ultimele trei decenii. Dacă Trump câştigă, instrumentele financiare vor lichida, probabil, în timp ce o victorie a lui Clinton va duce poate la o reacţie mai pozitivă doar pentru că ea reprezintă sistemul.

 

Câştigurile trebuie să aranjeze o revenire

 

 

Având în vedere că pieţele globale de capitaluri proprii sunt într-o recesiune a câştigurilor (două sezoane de câştiguri cu o creştere negativă a acestora), investitorii vor să vadă o schimbare în bine. Analiştii de capitaluri proprii vin cu prognoze abrupte ce arată EPS global în creştere cu 35% în următoarele 12 luni pe măsură ce preţurile petrolului nu mai sunt o pacoste, iar dolarul american ponderat în schimburi comerciale se stabilizează.

 

În rândul companiilor S&P 500, aşteptarea pentru creşterea EPS pe următoarele 12 luni este mai diminuată, la 17%.

 

Rezultatele per acţiune MSCI World sunt în scădere cu aproape 20% de la vârful atins la finalul lui 2014, înainte de căderea petrolului. În vreme ce mare parte a declinului poate fi explicată prin preţuri mai scăzute ale petrolului şi un USD mai puternic, acest lucru a ajutat şi la gonflarea evaluărilor de capitaluri proprii. Pe termen scurt, nu e nimic îngrijorător, dar trebuie să aibă loc o redresare a câştigurilor globale în Q3 şi apoi în Q4, dacă nu, vom avea de-a face cu un declin fundamental al multiplilor de evaluare în toate pieţele de capitaluri proprii.

 

Cum tranzacţionăm capitalurile proprii în Q4?

 

Intrăm în al patrulea trimestru într-o notă prudentă, dar admitem că modelul nostru de urmărire a tendinţelor dă semnale de long pentru majoritatea pieţelor cheie de capitaluri proprii cu excepţia S&P/ASX 200 Index. Date fiind evenimentele ce se prefigurează, traderii nu pot fi neglijenţi. Recomandăm poziţii net lungi în capitalurile proprii în Q4, dar investitorii ar trebui să fie pregătiţi să fie flexibili.

 

Pe baza schimbărilor recente ale comunicării din partea Băncii Centrale Europene şi a Băncii Japoniei, pariem intens pe asiguratorii europeni, pe măsură ce presiunea scăderii şi uniformizarea curbei randamentului ar putea să fi luat sfârşit pentru moment.

 

Pariurile noastre principale sunt long Aegon (AGN:xmas) şi Generali (GASI:xmil).

 

Poziţiile noastre strategice long în Amazon (AMZN:xnas) şi Facebook (FB:xnas) sunt menţinute căci credem că ambele companii vor continua să surprindă în ciuda aşteptărilor.

 

Twitter (TWTR:xnys) a devenit de multă vreme o cauză pierdută, dar o schimbare abia făcută începe să livreze rezultate, iar recentele transmisii în direct NFL au avut un succes notabil. Datele fundamentale ale companiei s-au îmbunătăţit drastic şi pariem că compania va fi cumpărată în cele din urmă cu o sumă mare.

 

Activitatea manufacturieră a Chinei s-a îmbunătăţit semnificativ din septembrie 2015, aşa cum a fost măsurată de indicele Li Keqiang Index ce urmăreşte ratele de creştere anuale ale împrumuturilor bancare restante, producţia de electricitate şi volumul serviciilor feroviare.

 

Ratele anuale de creştere ale indicelui s-au îmbunătăţit la 9% y/y în august 2016 de la 1.2% y/y în septembrie 2015. Acest lucru a dus la o revenire a capitalurilor proprii pe pieţele emergente, companii miniere şi, în ultima vreme, în Baltic Dry Index.

 

Jucăm povestea creşterii din China prin poziţiile long în Glencore (GLEN:xlon) şi Golden Ocean Group (GOGL:xosl).