Bursa va realiza simulări cu mecanismul conturilor globale, pentru a grăbi avizarea de către CNVM

0

„În urma unor întâlniri pe care le-am avut cu reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), am hotărât să facem unele simulări pentru a vedea practic ce implicaţii au proiectele trimise Comisiei. Spre exemplu, în cazul proiectului conturilor globale, vom simula circuitul ordinelor: de la primirea de la client, până la introducerea în back-office-ul brokerului, introducerea în sistemul de tranzacţionare, executarea şi post-tranzacţionare”, a spus Dumitru.

„Simulările ne vor permite să obţinem direct întrebările pe care le-ar putea avea cei de la CNVM şi să răspundem la ele cât mai repede”, a completat directorul Bursei.

Bursa dorea iniţial să treacă la sistemul conturilor globale de la 1 iunie, dar în urma unor consultări cu brokerii a stabilit că nu este oportună migrarea la acest sistem. Conturile globale permit firmelor de brokeraj să cumpere acţiuni, sau alte valori mobiliare pentru toţi clienţii pe acelaşi cont global, pentru ca ulterior să le distribuie pe conturile individuale.

Rezultatele unui sondaj realizat în mai de BVB au arătat că mai mult de jumătate dintre casele de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucureşti nu sunt pregătite în totalitate pentru introducerea sistemului de tranzacţionare bazat exclusiv pe utilizarea conturilor globale.

În prezent conturile globale sunt folosite pentru tranzacţiile cu acţiuni Erste Bank, iar CNVM a dat undă verde folosirii acestui sistem şi pentru alţi emitenţi străini în afară de Erste. În privinţa utilizării pe toţi emitenţii de la BVB, preşedineşe CNVM, Gabriela Anghelache, spunea în urmă cu câteva luni într-un interviu acordat NewsIn că BVB riscă să fie în contratimp cu alte burse europene prin introducerea în acest moment de criză a conturilor globale, deoarece în pieţele europene s-a format un curent care vizează reîntoarcerea la conturile individuale.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a avizat în această săptămână prelungirea programului de tranzacţionare la BVB cu 15 minute, deşi Bursa ceruse o suplimentare cu doar 5 minute, pentru a depăşi perioada de fluctuaţii înregistrate în mod normal pe toate pieţele în primele minute de tranzacţionare.

„CNVM şi-a fundamentat poziţia, în legătură cu propunerea venită de la Bursă, pe existenţa perioadelor de fluctuaţii înregistrate pe toate pieţele în primele 5-10 minute, aceasta fiind raţiunea pentru care s-a adoptat o prelungire a programului de tranzacţionare până la 16:45”, spuneau, pentru NewsIn, surse din Comisie.

„Fundamentarea CNVM este foarte bună, dar pe noi ne-au împiedicat unele aspecte tehnice şi funcţionale să prelungim programul mai mult. Oricum, din câte am văzut, opinia brokerilor nu este favorabilă unei modificări a orarului de tranzacţionare în această perioadă”, a explicat, pentru NewsIn, Anca Dumitru.

„Noi am trimis CNVM o adresă în care ne-am expus motivele acestei propuneri de modificare a programului, în vederea reviziuirii avizului, iar acum aşteptăm răspunsul”, a completat Dumitru.

Bursa ar fi dorit să aplice noul program de tranzacţionare din 3 august, proiect prin care investitorii ar fi prins pentru cinci minute deschiderea pieţei din Statele Unite. În schimb, CNVM a avizat o prelungirea a orarului de tranzacţionare cu 15 minute, de la 16:30 la 16:45, adică prin mărirea perioadei de tranzacţionare continuă cu 25 minute, până la 16:40 şi reducerea perioade de preînchidere cu 10 minute, între 16:40 şi 16:45.