AcasăEconomieBuzău: Autorităţile au identificat sursa poluării pârâului Negreasca, o societate aflată în...

Buzău: Autorităţile au identificat sursa poluării pârâului Negreasca, o societate aflată în curs de reautorizare / În apă s-au găsit mai multe substanţe chimice, detergenţi şi compuşi de aluminiu / Firma, amendată cu 75.000 de lei şi va plăti intervenţia

Rezultatele testelor prelevate de autorităţi au ajuns luni, iar marţi Administraţia Bazinală a Apelor Buzău-Ialomiţa a amendat societatea care se face răspunzătoarea de poluarea pârâului Negreasca cu suma de 75.000 de lei. Potrivit rezultatelor, s-au constatat  depăşiri ale indicatorilor cu substanţe organice, detergenţi, amoniu, sulfaţi, cloruri şi fosfaţi.

Societatea comercială amendată, care se află în curs de reautorizare, avea permisiunea să deverseze apele uzate într-un canal al ANIF care se vărsa în pârăul Negreasca şi ulterior în Călmăţui, însă din cauza secetei şi a lipsei lucrărilor de întreţinere la respectivul canal acesta a secat.

Astfel, potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale a Apelor Buzău-Ialomiţa, ”depăşirea valorii indicatorilor şi scăderea concentraţiei de oxigen dizolvat este influenţată de scăderea vitezei de scurgere a apei, chiar stagnarea apei pe canalul ANIF şi pe pârâul Negreasca, atât din cauza colmatării acestor cursuri de apă, cât şi scăderii debitului, urmare a secetei” .

“Culoarea albă a apei care a putut fi observată în canalul de desecare din Albeşti, coroborată cu valorile indicatorilor analizaţi, poate fi dată de prezenţa hidroxidului de aluminiu, substanţă albă, gelatinoasă, foarte puţin solubilă în apă. Având în vedere că societatea de reciclare foloseşte în procesul de epurare a apelor uzate tehnologice hidroxidul de sodiu şi sulfatul de aluminiu, se poate presupune că valorile determinate pentru sodiu şi sulfuri provin din apa uzată evacuată de această societate, prin concentrarea şi acumularea acestora în urma unor evacuări repetate în acest canal care prezintă volum mic şi în care nu este asigurată o scurgere corespunzătoare”, au declarat reprezentanţii ABA Buzău-Ialomiţa.

De asemenea, reprezentanţii ABA Buzău-Ialomiţa spun că societatea ar fi trebuit să realizeze un bazin intermediar pentru apele uzate înainte ca acestea să ajungă în canalul ANIF, însă măsura nu ar fi fost realizată. Acum, după cele petrecute, societăţii i se va impune realizarea unei alte soluţii de evacuare a apelor uzate respectiv în reţeaua de canalizare a municipiului Buzău.

De asemenea, Apele Române au transmis că societatea va trebui să suporte costurile aferente măsurilor de intervenţie pentru reducerea şi eliminarea poluării, conform legislaţiei în vigoare şi a principiului “poluatorul plăteşte”.

 

 

Ultimele Articole