Camera Reprezentanţilor (SUA) a votat un plan de reducere a cheltuielilor cu 6.200 miliarde de dolari

0

Planul de reduceri ale cheltuielilor, propus de republicanul Paul Ryan, preşedintele comisiei pentru buget a Camerei, va tăia din cheltuielile alocate programelor sociale şi de sănătate, ce vizau populaţia săracă, iar bătrânii vor trebui să plătească mai mult pentru asigurarea de sănătătate.

Rezoluţia a trecut cu 235 de voturi pentru şi 193 împotrivă, chiar dacă toţi democraţii şi patru republicani au votat împotrivă. Propunerea nu va trece însă probabil la Senat, unde majoritatea este deţinută la limită de democraţi, dar în orice caz dă startul unei noi bătălii bugetare între administraţia Obama şi Congresul dominat de republicani.

Proiectul de buget acoperă anul fiscal ce va începe la 1 octombrie şi prevede transformarea programului Medicare – prin care guvernul plăteşte facturile medicale pentru populaţia vârstnică – într-un sistem pe bază de voucher care subvenţionează achiziţionarea de asigurări de sănătate private. De asemenea, proiectul prevede scăderea impozitelor pe avere, demers care, spun conservatorii, va încuraja creşterea economică.

Joi, Congresul SUA a votat o rezoluţie ce prevede reduceri ale cheltuielilor bugetare în valoare de 38,5 miliarde de dolari pe durata celor şase luni care au mai rămas din anul fiscal în curs (care se încheie la 30 septembrie). Preşedintele Obama, care pledase pentru creşterea impozitelor pe avere şi modificări ale programelor sociale, a promulgat deja legea, vineri, ceea ce asigură funcţionarea în continuare a guvernului. În caz contrar, serviciile guvernamentale erau ameninţate de „închidere”, ceea ce ar fi însemnat trimiterea în şomaj tehnic a sute de mii de bugetari şi, practic, paralizarea unei bune părţi a economiei ţării.

În schimb, preşedintele a promis că îşi va exercita dreptul de veto pentru planul de buget pe 2012 propus de republicanul Ryan, arătând că este deranjat în special de măsurile care ar afecta bătrânii. Obama a admis însă că va fi nevoie de un compromis cu republicanii pe tema reducerii cheltuielilor, ca să obţină sprijin în Congres pentru ridicarea plafonului de îndatorare şi evitarea unei noi recrudescenţe a crizei economice.

Şeful Casei Albe a avertizat că lumea ar putea intra din nou în recesiune, dacă plafonul pentru banii pe care SUA îi pot împrumuta nu va fi ridicat în următoarele săptămâni, înainte de a fi atinsă limita e 14.300 de miliarde de dolari, prevăzută în prezent.

El a spus că este încrezător că în cele din urmă Congresul va fi de acord să crească această limită, ultimul termen posibil fiind până la începutul lunii iulie. Însă adepţii politicii fiscale conservatoare spun că nu vor vota creşterea plafonului de îndatorare fără măsuri pe termen lung pentru o reducere a deficitului.