Canada s-ar putea retrage din UNESCO, după primirea Palestinei

„Evaluăm viitoarea participare” în UNESCO, a spus ministrul canadian de externe, John Baird.

„Nu suntem bucuroşi de decizia UNESCO”, a subliniat el.

UNESCO a acceptat Palestina ca membrul cu numărul 195. Candidatura a primit 107 voturi pentru, 14 împotrivă şi 52 abţineri.

SUA, Canada şi Germania, dar şi România, au votat împotrivă, iar Brazilia, Rusia, China, India, Africa de Sud şi Franţa au votat pentru. Marea Britanie s-a abţinut.

Statele Unite îşi suspendă finanţarea UNESCO, după decizia Adunării generale a organizaţiei de a accepta Palestina ca stat membru, a anunţat luni Departamentul de Stat. „Votul de astăzi (luni – n.r.) al statelor membre UNESCO de a primi Palestina ca membru este regretabil, prematur şi subminează obiectivul nostru comun privind o pace care să includă toate părţile, corectă şi de durată în Orientul Mijlociu”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Departamentului american de Stat, Victoria Nuland, citată de CNN.

„Statele Unite se vor abţine de a mai face contribuţii către UNESCO”, a adăugat ea.

Washingtonul urma să ofere 60 de milioane de dolari, în luna noiembrie, organizaţiei internaţionale, dar plata a fost sistată, potrivit oficialului.
Nuland a precizat că că legi adoptate în anii ’90 interzic Statelor Unite să finanţeze orice agenţie a ONU care include Palestina ca membru.

Aderarea la UNESCO pare un pas spre primirea calităţii de stat, potrivit corespondentului BBC, aceasta fiind prima agenţie a ONU în care palestinienii încearcă să ajungă.

În septembrie, liderul palestinian Mahmoud Abbas a cerut la Adunarea Generală a ONU ca organizaţia să acorde statutul de membru cu drepturi depline statului palestinian. SUA au spus însă că vor face uz de dreptul de veto dacă chestiunea ajunge în Consiliul de Securitate.

Aderarea la UNESCO le permite palestinienilor, printre altele, să ceară ca siturile palestiniene să intre în patrimoniul mondial UNESCO.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed