Când are loc echinocțiul de primăvară în 2024

0

Când are loc echinocțiul de primăvară în 2024. Deja ziua parcă devine mai lungă, însă adevăratul moment în care vom vedea diferența va fi după echinocțiul de primăvară.

Echinocțiul de primăvară marchează începutul primăverii astronomice, o perioadă de circa 92 de zile. Echinocţiul marchează intersecţia eclipticii cu ecuatorul ceresc, când ziua şi noaptea devin egale.

Menționăm că echinocțiul are loc de două ori pe an. Astfel, el se produce în luna martie (echinocţiul de primăvară) şi în luna septembrie (echinocţiul de toamnă).

Ce semnificație are? Echinocţiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare. Începând de la această dată, durata zilei, în continuă creştere, este mai mare decât cea a nopţii, aflată în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.

Când are loc echinocțiul de primăvară în 2024

Trebuie amintit faptul că în emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers. În regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice.

De cealaltă pare, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Echinocțiul de primăvară din 2024 va fi în data de 20 martie, la ora 5.06, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

În momentul în care va avea loc echinocțiul de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală.

Pe de altă parte, când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc. Fenomenul determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.