AcasăEconomieCărbunaru a anunţat că Guvernul a adoptat trei decizii pentru îmbunătăţirea ritmului...

Cărbunaru a anunţat că Guvernul a adoptat trei decizii pentru îmbunătăţirea ritmului de absorbţie a fondurilor europene

Cărbunaru a declarat, la finalul şedinţei de Guvern, că o hotărâre se referă la atribuţiile agenţiilor de dezvoltare regională. 
 
“Voi continua cu câteva decizii luate astăzi de Guvern, trei dintre ele vizând îmbunătăţirea ritmului de absorbţie a fondurilor europene. În primul rând, prin ordonanţa de urgenţă de modificare şi completare a unor acte normative în vederea gestionării fondurilor europene nerambursabile destinate dezvoltării regionale, este practic o completare a cadrului legal necesar pentru ca agenţiile de dezvoltare regională, prin intermediul atribuţiilor pe care le au ca autoritate de management în dezvoltarea regională şi în domeniul prevenirii, constatării şi sancţionării neregulilor”, a explicat Dan Cărbunaru.
 
El a prezentat apoi şi a doua hotărâre de Guvern. 
 
“Apoi, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 133 din 2021, privind gestionarea financiară a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027. Este vorba de fondurile alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European Plus şi Fondul pentru Tranziţie Justă, prin acest act normativ fiind stabilită modalitatea de derulare a fluxurilor financiare care asigură cadrul necesar pentru a implementa proiectele finanţate din fonduri europene pentru perioada următoare 2021-2027, alocate din fondurile amintite pentru a garanta o absorbţie corespunzătoare a acestor fonduri europene”, a mai transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului. 
 
Cea de-a treia hotărâre se referă la banii europeni din exerciţiul financiar 2014-2020 care mai pot fi folosiţi de România până la sfârşitul acestui an. 
 
“De asemenea, o altă hotărâre de Guvern a fost astăzi aprobată pentru a modifica articolul 10, alineat 2 din Hotărârea de Guvern 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune, de această dată pentru perioada 2014-2020, o perioadă din interiorul căreia România mai poate folosi banii europeni până în decembrie anul viitor. Această hotărâre de Guvern corelează prevederile Ordonanţei de Guvern 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, aşa cum a fost modificată ordonanţa prin Legea 117 din 2022, cu prevederile Hotărârii de Guvern 399/2015 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul operaţiunilor finanţate de aceste fonduri”, a explicat Dan Cărbunaru.

Ultimele Articole