Care este cea mai săracă țară din lume și cum arată topul 10 al sărăciei

0

Dintre cele aproape 200 de țări (195 mai exact) care există în lume, 23 au un nivel de trai foarte scăzut. Majoritatea celor mai sărace țări se află pe continentul african, scrie www.shtiu.ro.

De regulă, cele mai sărace țări sunt cele considerate a face parte din „lumea a treia”. Acestea sunt măcinate de conflicte militare, instabilitate politică și corupția din sectorul public, factori ce pot descuraja investițiile și stopa creșterea economică. De altfel, mai multe dintre țările sărace sunt printre cele mai corupte la nivel global.

Cum se stabilește nivelul de trai al unei țări?

Specialiștii spun că nu există cauze precise care determină sărăcia. De aceea, cel mai bun indicator pentru stabilirea nivelului de trai într-o țară îl reprezintă PIB-ul pe cap de locuitor (n.n. – Produsul Intern Brut).

Acest indicator macroeconomic reprezintă metoda standard utilizată pentru a compara cât de bogate sau cât de sărace sunt țările.

În afară de PIB, mai pot fi adăugați și alți indicatori pentru măsurarea nivelului de trai precum speranța de viață a fiecărei țări, anii de școlarizare, precum și valoarea proprie a indicelui de dezvoltare umană.

Care este cea mai săracă țară din lume?

În ultimii ani, unele țări sărace au raportat o creștere economică, însă majoritatea dintre acestea au bătut pasul pe loc.

Cele mai sărace țări din lume se găsesc în Africa, acolo unde locuitorii câştigă mai puţin de 1.000 de dolari pe an.

Topul celor mai sărace țări este întocmit în funcție de Venitul Național Brut (VNB), adică valoarea venitului unei țări împărțit la numărul de locuitori, exprimată în dolari.

Potrivit indicelui VNB, cea mai săracă țară din lume este în acest moment Somalia, care este și cea mai coruptă țară de pe mapamond. Situată în „Cornul Africii”, Somalia (15 milioane de locuitori) are un venit național brut de doar 130 de dolari pe cap de locuitor.

Iată cum arată clasamentul celor mai sărace țări din lume (după indicele VNB):

  1. Somalia – 130 dolari
  2. Burundi – 280 dolari
  3. Malawi – 380 dolari
  4. Mozambic – 490 dolari
  5. Madagascar – 520 dolari
  6. Rep. Centrafricană – 520 dolari
  7. RD Congo – 530 dolari
  8. Afganistan – 530 dolari
  9. Sierra Leone – 540 dolari
  10. Liberia – 580 dolari