Care este cel mai lung râu din România și ce dimensiuni are

Românii care vor să meargă într-o vacanță pentru a admira frumusețile țării, trebuie să știe afle și care este cel mai lung râu din România, dar și ce dimensiuni are. Este recunoscut la nivel internațional.

Apele curgătoare izvorăsc, în cea mai mare parte, din coroana centrală a Carpaților și sunt colectate, aproape în totalitate, de Dunăre.

Care este cel mai lung râu din România și ce dimensiuni are

Deci, Dunărea este cel mai mare fluviu din România cu o lungime de  2.860 km, din care 1.075 sunt în România.

Dunărea este urmată de râul Tisa, cu o lungime totală de 966 de kilometri, din care 65 sunt în România.

Lista continuă cu râul Mureș, cu o lungime totală de 789 kilometri, din care 761 sunt în România. Prutul este următorul pe listă cu o lungime totală de 953 de kilometri, din care doar 742 sunt în România.

Următorul râu este Oltul cu un total de 615 kilometri, urmat de Siret cu o lungime totală de 706 kilometri, din care 559 sunt în Româia.

Râurile mai mari din sudul țării sunt: Jiu, care străbate cele două bazine carbonifere, Petroșani și Rovinari-Motru; Oltul, care ferăstruiește Carpații în mai multe defilee.

Următrul este Argeșul, care traversează Muntenia în diagonală, iar afluentul său, Dâmbovița, trece prin București; Ialomița, care străbate Bărăganul de la vest la est.

În estul țării, Siretul adună mari afluenți din Carpați (între care Moldova, Bistrița, Buzăul) și din Podișul Moldovei (Bârladul), înregistrând, aproape de vărsarea în Dunăre, cel mai mare debit al râurilor interioare, arată Wikipedia. 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed