Care este, de fapt, limita de alcoolemie de la granița dintre contravenție și caz penal

Condusul sub influența băuturilor alcoolice este strict interzis, însă care este limita de alcoolemie de la granița dintre contravenție și caz penal?

Mulți șoferi nu își fac griji atunci când consumă o bere sau un pahar de vin și se urcă la volan. Chiar dacă codul rutier interzice clar consumul de băuturi alcoolice la volan, nu foarte multă lume ține cont de regula asta.

E de înțeles acest lucru, având în vedere faptul că, în funcție de cantitatea băută, șoferul se poate terzi fie cu o contravenție, iar în cel mai rău caz, cu dosar penal.

Limita de alcoolemie de la granița dintre contravenție și caz penal

În primul rând, șoferii trebuie să știe modul în care alcoolul din sânge este măsurat. Alcoolemia este procedura de măsurare și se exprimă, evident, în grame de alcool per litru de sânge.

Testarea alcoolemiei este foarte simplă. Aceasta se măsoară prin respirație, în cele mai dese cazuri, așa cum se întâmplă și la opririle din trafic, dar și prin sânge sau probe de urină.

Până la o anumită limită, șoferii prinși băuți la volan sunt sancționați doar contravențional, însă odată ce valoarea alcoolului respirat crește, se poate ajunge chiar la dosar penal, lucru destul de neplăcut pentru orice șofer.

Când se pedepsește alcoolemia cu dosar penal

Astfel, o persoană care are o alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte. Totodată, șoferul va avea și permisul de conducere suspendat pentru o perioadă de șase luni de zile.

În ceea ce privește dosarul penal, codul rutier prevede ca în momentul în care un șofer este surprins cu o alcoolemie egală, sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat, de la o simplă contravenție, fapta devine infracțiune, pedepsindu-se ca atare.

Mai exact, un astfel de șofer va primi închisoare de la 1 la 5 ani, sau în anumite cazuri, amendă penală.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed