AcasăEconomieTestul suprem pentru Uniunea Europeană

Testul suprem pentru Uniunea Europeană

Emisiunea de obligaţiuni efectuată miercuri de Spania a fost primul verdict pentru bugetul Spaniei şi nu este favorabil. Cererea a fost slabă, preţul a scăzut, iar randamentul pentru titlurile cu maturitate de 10 ani a atins 5,7%, cel mai ridicat nivel din acest an , potrivit unei analize Bloomberg.

 

Problema nu este că planul de austeritate este prea timid. Dimpotrivă, la ordinul UE, Spania promite cel mai drastic program de consolidare bugetară cu care s-a confruntat probabil vreo ţară europeană.

 

Noul plan prevede reducerea deficitului bugetar de la 8,5% din PIB anul trecut la 5,3% în 2012. În condiţiile în care economia este deja în declin, este nevoie de o reducere a cheltuielilor echivalentă cu 4% din PIB, în timp ce rata şomajului se află deja la 23%.

 

Spania a depăşit anul trecut ţinta deficitului bugetar pentru că autorităţile regionale nu şi-au respectat obiectivele, în timp ce creşterea economică a fost sub aşteptări.

 

Situaţia este probabil să se repete, pentru că austeritatea excesivă frânează creşterea economică, ceea ce duce la noi împrumuturi, în pofida eforturilor guvernului. Astfel, cu cât guvernul reuşeşte să reducă cheltuielile publice, cu atât este mai nefavorabilă perspectiva de creştere economică şi cea referitoare la datoriile publice.

 

Rata şomajului este de 23%, dar în rândul tinerilor atinge 50%, iar eforturile guvernului de reformare a pieţei muncii cu greu pot fi susţinute de populaţie într-o perioadă de recesiune.

 

Economia Greciei este mică, dar cea a Spaniei este a patra ca mărime din zona euro. Dacă Spania se va prăbuşi, va trage după ea şi mecanismele de protecţie, încă firave, ale UE.

 

Operaţiunile Băncii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichidităţilor, prin care băncile au împrumutat peste 1.000 de miliarde de euro, au contribuit la stabilizarea pieţei financiare, dar înrăutăţirea problemelor Spaniei arată că liniştea a fost aparentă.

 

Spania nu poate depăşi criza fără sprijinul partenerilor europeni, care, în propriul lor interes, ar trebui să permită o consolidare fiscală moderată şi să susţină în paralel creşterea economiei ţării.

 

Pentru aceasta este nevoie de susţinerea creşterii economice la nivelul întregii UE, inclusiv o politică fiscală mai relaxată în Germania şi o politică monetară de susţinere din partea BCE.

 

Una dintre măsuri ar fi ca BCE să anunţe că va acţiona ca creditor de ultimă instanţă pentru guvernele cu probleme financiare din zona euro, se arată în articol.

 

Spania este atrasă într-un cerc vicios de colaps economic, fiscal şi politic. Chiar şi acum pericolul poate fi evitat, atâta timp cât UE este dispusă să acţioneze. Dar dacă va aştepta prea mult, iar Spania va cădea în capcană, controlul pagubelor va face ca susţinerea Greciei să pară o joacă de copii.

Ultimele Articole