Care sunt, de fapt, gradele de rudenie. De la cele mai apropiate până la cele mai îndepărtate

Multe persoane devin la un momendat interesate de arborele lor genealogic și vor să afle de unde provin, dar și modul în care sunt aliniate gradele de rudenie.

În primul rând, trebuie menționat faptul că rudenia este legătura bazată pe descendenţa unei persoane dintr-o altă persoană sau pe faptul că mai multe persoane au un ascendent comun, așa cum spune Codul familiei şi în Codul civil.

De asemenea, legătura bazată pe descendenţa unei persoane din altă persoană este aşa-numita rudenie în linie dreaptă, iar persoanele care au un ascendent comun sunt rude colaterale, în linie ascendentă sau descendentă.

Codul familiei spune în felul următor:

  • „rudenia în linie dreaptă se stabileşte după ordinea naşterii: părinţii şi copiii sunt rude de gradul întâi, bunicii şi nepoţii sunt rude de gradul al doilea;
  • rudenia în linie colaterală se stabileşte urcând de la una dintre rude până la ascendentul comun şi coborând de la acesta până la cealaltă rudă; astfel, fraţii sunt rude de gradul al doilea, unchiul şi nepotul sunt rude de gradul al treilea, verii primari sunt rude de gradul al patrulea”.

Care sunt, de fapt, gradele de rudenie

Pentru a înțelege mai bine, Codul familiei ne oferă și informații despre afinitate, aceasta fiind relația familială reciprocă dintre un soț și rudele celuilalt soț.

Aceasta se dobândește după căsătorie, și evident, are acelaşi grad cu gradul de rudenie al celuilalt soţ.

Mai exact, exemplele de afinitate sunt următoarele: ginere/noră şi socrii: cum soţia/soţul este rudă de gradul I cu părinţii ei/lui, ginerele/nora va fi afin de gradul I cu socrii soţul şi fratele/sora soţiei sunt afini de gradul II soţul şi bunicii soţiei sunt afini de gradul II soţul şi unchiul/mătuşa soţiei sunt afini de gradul III soţul şi fiul din altă relaţie al soţiei sunt afini de gradul I soţul şi nepotul de fiu din altă relaţie al soţiei sunt afini de gradul II soţul şi nepotul de frate al soţiei sunt afini de gradul III.

În ceea ce privește căsătoria cu rudele apropiate, articolul 274 din Codul civil prevede clar interzicerea încheierii unei căsătorii între rudele linie dreaptă, dar și cele de linie colaterală până la al patrulea inclusiv, adică verii primari.

Astfel, căsătoria este interzisă între tată și fiică, bunic şi nepoată, unchi şi nepoată sau mătuşă şi nepot, iar exemplele sunt și mai multe.

Legat de gradele de rudenie între veri, potrivit sursei citate, un văr (sau verișor) este o rudă cu care o persoană are unul sau mai mulți strămoși comuni, alții decât părinții.

Astfel, două persoane sunt veri de gradul 1 dacă sunt fiii a doi frați (au bunici în comun); două persoane sunt veri de gradul 2 dacă sunt fiii a doi veri de gradul 1 (au străbunici în comun). Evident și în acest caz căsătoria este strict interzisă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed