Care sunt efectele recensamantului la scara europeana

0

Motivul este legat de perioada de referinta la care se raporteaza institutiile europene atunci cand fac aceste calcule si care va ramane acelasi dinaintea publicarii datelor recensamantului.

Numarul de europarlamentari pentru fiecare stat este calculat potrivit unui sistem de „proportionalitate degresiva” – asadar tine cont de numarul populatiei, iar numarul de mandate alocat in acest exercitiu legislativ fiecarui stat este prevazut in concluziile Consiliului european din 18 octombrie 2007, adoptate la nivel de sefi de stat si de Guvern, relateaza Mediafax.

Conform celor stabilite, Romania are in prezent 33 de europarlamentari, insa ar putea pierde circa 3-4 dintre acestia.

Insa modificarea numarului de eurodeputati nu are legatura numai cu rezultatele recensamantului. In realitate, numarul de europarlamentari aferent fiecarui stat membru va fi modificat cel mai probabil cu incepere de la urmatoarele alegeri, din 2014, ca urmare a prevederilor Tratatului de la Lisabona, dar si ca urmare a aderarii Croatiei la UE.

Pe de alta parte, scaderea cu peste 2 milioane a numarului de locuitori din Romania va avea efecte si asupra numarului de voturi de care dispune Romania in Consiliul UE dar si asupra diferitelor alocarilor bugetare, potrivit sursei citate.