Care sunt zonele de pe pământ unde au avut loc cele mai puternice cutremure

USGS, Institutul de studiere a seismelor din Statele Unite, a realizat un clasament al celor mai puternice 20 de cutremure din istoria modernă. Cel mai puternic seism înregistrat este cel produs în 1960 în Chile.

  • 9.5grade – Valvida Chile- 22 mai 1960. Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în lume, 9,5 grade pe scara Richter s-a produs în Chile și a dus la moartea a aproximativ 6.000 de oameni, iar pagubele au fost uriașe, nu atât de mult din cauza seismului cât fiind produse de tsunamiul de 25 de metri produs. Se spune că acel cutremur a echivalat cu 178 de miliarde de tone de TNT
  • 9,2 grade – Alaska – 27 martie 1964. Cutremurul din Alaska din 1964, cunoscut și ca Marele Cutremur din Alaska sau Cutremurul din Vinerea Mare,a provocat 139 de decese și mai pagube materiale. Mișcarea telurică a seismului de 9,2 grade a durat patru minute și treizeci și opt secunde fiind cel mai puternic înregistrat în istoria Americii de Nord
  • 9,1 grade – Insulele Andaman, Sumatra – 26 decembrie 2004. Cutremurul din Oceanul Indian, cu epicentrul de pe coasta de vest a Sumatrei a fost cel mai devastator din istorie. Valurile tsunami provocate de acesta au dus la moartea a 230-280.000 de oameni din 14 țări. Indonezia a fost cea mai afectată țară, urmată de Sri Lanka, India și Thailanda. A fost cutremurul cu cea mai lungă durată înregistrată de seismologi între 8,3 și 10 minute și făcut ca întreaga planetă să se miște cel puțin un centimetru.
  • 9,1 grade – Tōhoku, Japonia – 11 martie 2011. Produs în apropierea orașului japonez Sendai, aflat pe coasta de est a Japoniei. Cutremurul a provocat valuri tsunami de până la zece metri înălțime. Cutremurul este considerat ca fiind cel mai mare din istoria Japoniei. În urma seismului a fost declarată stare de urgență nucleară în Japonia din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I și Fukushima II din Prefectura Fukushima. Ca urmare a cutremurului, NASA a calculat că ziua s-a scurtat cu 1,8 microsecunde din cauza rotației accelerate a Pământului. Tot datorită cutremurului s-a calculat că Japonia s-a deplasat cu 2,4 m față de poziția anterioară.
  • 9,0 grade – Kamchatka, Russia – 04. Noiembrie 1952. Acesta a fost primul cutremur din istorie înregistrat de aparatura de specialitate și care a provocat valuri tsunami de peste 13 metri. Din fericire nicio persoană nu a murit în urma acestui seism, dar valurile au provocat daune în valoare de un milion de dolari in Hawaii.
  • 8,8 grade – Maule Chile – 27 februarie 2010. Cutremurul din Chile a fost al doilea cel mai puternic cutremur care a avut loc în Chile, iar Președintele Michelle Bachelet a declarat starea de urgență în zonă. Hipocentrul s-a aflat la o adâncime de 35 km. Cutremurul inițial a fost urmat de peste 70 de mișcări seismice de intensitate mai redusă. Din epicentru, cutremurul a avut o rază de 200 km, cel mai intens fiind afectate. În orașul Concepción (peste 215.000 loc.) s-au înregistrat cele mai mari pagube materiale și cei mai mulți morți. Circa 2 milioane de oameni au suferit direct sau indirect de pe urma cutremurului.
  • 8,8 grade – Ecuador – 31 ianuarie 1906. Cutremurul din 1906 Ecuador-Columbia a avut loc la în largul coastei Ecuadorului, lângă orașul Esmeraldas. Cutremurul a avut o magnitudine de moment de 8,8 și a declanșat un tsunami distructiv care a cauzat cel puțin 500 de victime pe coasta Columbiei. Cele mai mari daune provocate de tsunami au avut loc pe coasta dintre Río Verde, Ecuador și Micay, Columbia. Estimările numărului de decese provocate de tsunami variază între 500 și 1500.
  • 8,7 grade – Insulele Rat, Alaska – 02. Aprilie 1965. Cutremurul din Insulele Rat din 1965 a avut o magnitudine de 8,7 și a declanșat un tsunami de peste 10 m pe insula Shemya, dar a provocat daune foarte mici.
  • 8,6 grade – Assam, Tibet – 15 august 1950. Epicentrul a fost situat în Dealurile Mishmi, la est de Himalaya, într-o zonă disputată astăzi de China și India. Cutremurul a fost distructiv atât în Assam (India) cât și în Tibet (China), iar între 1.500 și 3.300 de oameni au fost uciși. Cutremurul este considerat cel mai mare cutremur înregistrat cauzat de coliziunea continentală și nu de subducție.
  • 8.6 grade – în largul coastei insulei Sumatra – 04 noiembrie 2012. Din fericire acest cutremur nu a produs victime și nici pagube materiale. Seismul a fost cauzat de ruperea a cel puţin patru falii submarine în decurs de doar două minute şi 40 de secunde.
  • 8,6 grade – Nias, Sumatra – 28 martie 2005. Cutremurul din 2005 Nias-Simeulue a avut loc la 28 martie în largul coastei de vest a nordului Sumatrei, Indonezia. Cel puțin 915 de persoane au fost ucise, mai ales pe insula Nias. Evenimentul a provocat panică în regiune, care a fost deja devastată de tsunami-ul masiv declanșat de cutremurul din Oceanul Indian din 2004.
  • 8,6 grade – Insulele Andreanof, Alaska – 9 marte 1957. Cutremurul din Insulele Andreanof a avut loc de-a lungul Trenchului Aleutian, granița convergentă a plăcilor care separă placa Pacifică si cea din America de Nord și Alaska. Un tsunami larg răspândit, cu efecte resimțite în Alaska și Hawaii. Pierderile totale au fost în jur de 5 milioane de dolari.
  • 8,5 grade – Banda Sea, – 1 februarie 1938. Cutremurul din Marea Banda a avut o magnitudine estimată de 8,5 la scala de magnitudine moment și intensități de până la VII (foarte puternică). A generat tsunami-uri distructive de până la 1,5 metri, dar nu s-au pierdut vieți omenești.
  • 8,5 grade – Vallenar, Chile/Argentina – 11 noiembrie 1922. Cutremurul de la Vallenar din 1922 a declanșat un tsunami distructiv care a provocat daune considerabile pe coasta Chile și a fost simțit chiar și în Australia. Presa vremii a estimat peste de 1000 de morți ca urmare a cutremurului, cel puțin 500 dintre ei în Vallenar.
  • 8,5 grade – Insulele Kuril – 13 octombrie 1963. Cutremurul a avut o magnitudine de 8,5 și a fost urmat de o replică de 7,8 după șapte zile. Ambele cutremure au declanșat tsunami care au fost înregistrate în tot nordul Oceanului Pacific, inclusiv în Canada, Japonia, Mexic, Hawaii, Alaska, California. Nu au fost înregistrate daune, decese sau răniți.
  • 8,4 grade – Kamchatka, Rusia – 3 februarie 1923. Epicentrul era pe coasta sud-estică a Peninsulei Kamchatka. Cutremurul a provocat un tsunami valuri care au atins o înălțime de până la opt metri, ceea ce a provocat daune care au ajuns până în Hawaii. Tsunamiul a provocat două decese în Kamchatka și unul în Hawaii.
  • 8,4 grade – Sumatra – 11 aprilie 2012. Cutremurul a urmat la doar câteva ore după un altul de 8,6 și a fost provocat de ruperea a cinci falii submarine. Aceste cutremure au afectat nucleul plăcii indo-australiene, în apropiere de Insula indoneziană Sumatra, ci nu joncţiunea celor două plăci, aşa cum se întâmplă de obicei
  • 8,4 grade – Peru – 23 iunie 2001. Cutremurul a afectat regiunile peruane ale Arequipa, Moquegua și Tacna. Acesta a fost cel mai devastator cutremur din Peru de la cel din . Cel puțin 74 de persoane au fost ucise, dintre care 26 au fost ucise de un tsunami. Cel puțin 2.687 au fost răniți, 17.510 de case au fost distruse și 35.549 de locuințe deteriorate în zona Arequipa-Camana-Tacna. Alunecările de teren au blocat autostrăzile în zona epicentrală. Multe dintre clădirile istorice din Arequipa au fost deteriorate sau distruse
  • 8,4 grade – Sanriku, Japonia, 3martie 1933. Epicentrul a fost destul de departe de orașul în care cutremurul a produs daune destul de mici. La aproximativ trei ore după șocul principal a urmat o replică de 6.8 magnitudine, urmată de alte 76 de seisme cu magnitudine de 5,0 sau mai mare. Deși cutremurul a produs pagube mici, tsunami-ul asociat, care a ajuns la o înălțimea de 28,7 metri la Ōfunato, Iwate, a provocat pagube extinse, a distrus multe case și a provocat numeroase victime.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed