Carnea cultivată în laborator a ajuns deja în magazine. Cine o va cumpăra?

0

Carnea cultivată în laborator este deja în rafturile magazinelor din SUA. Și asta pentru că, începând cu luna iunie a acestui an, carnea de pui crescută în laborator poate fi vândută legal în SUA. Industria cărnii produse în laborator este în plină dezvoltare și în Europa. O nouă fabrică de carne cultivată în laborator din Spania va produce 1.000 de tone de carne de vită pe an, din vara lui 2024, scrie singularityhub.com.

Primul burger din lume cultivat în laborator a fost finalizat în 2013, după cinci ani de cercetare și dezvoltare și la un preț de 330.000 de dolari. Zece ani mai târziu, carnea cultivată în laborator este accesibilă la raft, ca orice alt produs de larg consum.

Până acum, puiul pare să fie lider în industria cărnii de cultură. Este deja vândut în Singapore și Israel și a primit aprobarea FDA pentru vânzare în SUA.

În decembrie 2022, compania israeliană de carne de cultură Believer Meats a început construcția a ceea ce spune că va fi cea mai mare fabrică de carne de cultură din lume. Instalația sa de 200.000 de metri pătrați este construită în apropiere de Raleigh, Carolina de Nord. O companie braziliană de ambalare a cărnii numită JBS a anunțat recent că filiala sa BioTech Foods construiește o fabrică de cultură de carne la scară comercială în Spania, programată să fie finalizată până la jumătatea anului 2024.

JBS spune că fabrica pe care o construiește în Spania va putea produce peste 1.000 de tone de carne de vită cultivată pe an și ar putea extinde capacitatea la 4.000 de tone pe an pe termen mediu. Este mai mic decât unitatea Believer Meats din SUA, care va avea o capacitate de producție anuală de 10.000 de tone. Pe de altă parte, fabrica JBS se va concentra pe producția de carne de vită.

„Se așteaptă că această piață va experimenta o creștere extraordinară în următorul deceniu, surse indicând că până în 2032, 12% din proteinele consumate în lume vor proveni din acest tip de sistem de producție alimentară mai echilibrat”, a declarat CEO-ul BioTech Foods Íñigo Charola.

Carnea de cultură începe cu extragerea celulelor din țesutul unui animal, fie că acesta este un porc, vacă, pui, pește sau orice alt animal pe care îl consumăm. Extracția celulelor nu ucide și nici măcar nu dăunează animalului. Celulele sunt amestecate cu un cocktail de nutrienți, oxigen și umiditate în interiorul unor bioreactoare mari. Imitând mediul din interiorul corpului unui animal, bioreactoarele sunt ținute la o temperatură caldă, iar celulele din interior se divid, se înmulțesc și se maturizează. Odată ce celulele au ajuns la maturitate, adică au crescut în bucăți mici de material asemănător mușchilor, ele sunt recoltate din bioreactoare pentru a fi rafinate și modelate într-un produs final.

Industria cărnii de cultură a fost criticată recent din cauza costurilor ridicate ale produsului, a problemelor de scalabilitate și a limitărilor biologice. În plus, un studiu recent arată faptul că această carne crescută în laborator ar putea fi de 25 de ori mai periculoasă pentru planetă decât creșterea în ferme a animalelor, conform iflscience.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.