Cartel Alfa cere Guvernului abrogarea HG privind înfiinţarea CIAS

0
În urmă cu două luni, Cartel Alfa atrăgea public atenţia asupra unui act de ilegalitate pe care Guvernul l-ar comite prin înfiinţarea Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), deoarece este vorba despre înfiinţarea unei agenţii cu personal de şase ori mai numeros decât al celei pe care urma să o înlocuiască, pe fondul măsurilor de desfiinţare sau restructurare a agenţiilor de stat.

„Cât priveşte centrul nou înfiinţat (CIAS), acesta ar urma să înlocuiască Serviciul de Investigaţii Transport  Aerian (SITA), un serviciu cu doar 5 salariaţi, în timp ce CIAS are prevăzută în organigramă angajarea a până la 30 de salariaţi, director general şi consiliu de conducere format din până la 7 persoane, cu indemnizaţiile motivante aferente”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

De asemenea, în documentul semnat de preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, se precizează că Ordonanţa de urgenţă pentru înfiinţarea noii agenţii a fost adoptată fără consultarea partenerilor sociali.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi pentru că pe 17 noiembrie, Ministerul Transporturilor a publicat pe site proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului de Investigaţii şi analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile – CIAS, specificând că „Proiectul de hotărâre este supus avizării de către Consiliul Legislativ şi Consiliul Economic şi Social”.

CNS „Cartel Alfa” susţine că nu poate fi de acord cu actele normative deoarece la elaborarea lor s-a încălcat Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică şi nici nu s-a cerut avizul Consiliului Economic şi Social.

Cartel Alfa mai precizează că potrivit art. 6, alin 3 din OUG 26/2009, „CIAS va căpuşa practic RA-AACR (cu venituri integral proprii), preluând 75% din tariful perceput de această regie pentru supravegherea menţinerii obiectivelor necesare siguranţei pasagerilor pe aeroporturile internaţionale”.

„Deşi în Nota de fundamentare se menţionează că CIAS va avea personalitate juridică şi autonomie financiară asigurată din venituri proprii, în realitate acest centru nu se poate autofinanţa, centrul fiind un organism de investigare tehnică a accidentelor şi incidentelor din aviaţia civilă care nu percepe taxe, el trebuind practic finanţat din veniturile speciale ale bugetului de stat, conform art. 17din Legea nr. 794/2001”, se mai arată în document.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea Înregistrării pe site pentru comentarii. Acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comentează şi tu!