x


  • EUR
    4.8704
    USD
    3.9791
string(10) "imobiliare"

Cartierul unde 85% din chiriasi sunt straini

Străinii domină piața închirierii de apartamente din zona de lux Șoseaua Nordului-Herăstrău. Doar 15% din chiriașii care s-au mutat în ultimii doi ani în apartamente în această zonă selectă sunt români, restul fiind străini, conform unui studiu realizat de agenția imobiliară Nordis, specializată pe intermedieri și investiții imobiliare în partea de nord a Capitalei.

Autor: | Sursa: Capital.ro | Publicat: 21.10.2014, 13:58

„În 2013 și 2014, cererea de apartamente pentru închiriat venită din partea expaților a crescut vizibil. Majoritatea cererilor din zonă vizează apartamente de trei camere cu bugete între 1.000 euro/lună și 1.500 euro/lună. Există însă diferențe între cele două categorii de clienți, români și străini. Bugetele clienților români sunt în jur de 1.000 de euro/lună, pentru apartamente nemobilate de trei sau chiar patru camere, în timp ce expații au bugete cuprinse între 1.500 euro/lună și 2.500 euro/lună”, a declarat Emanuel Postoaca, general manager al Nordis.­

 

Străinii încheie mai multe contracte de închiriere în zona Șoseaua Nordului- Herăstrău, având o rată mai mare de conversie între cei care doresc această zonă și cei care se vor și muta în această zonă. Inițial, în procesul de căutare de apartamente pentru închiriere în această zonă selectă ponderea românilor este mai mare, de 40%, dar la final, la semnarea de contracte rămân doar 15% din total, potrivit analizei Nordis.

 

Pe piața achizițiilor de apartamente situația este însă total diferită, românii sunt cei care achiziționează preponderent proprietăți în această zonă, doar circa 10% din cumpărători fiind străini.

 

„Față de perioada 2006-2008, când ponderea de investitori versus cumpărători end-user era de 40%-60%, acum s-a schimbat la 20%-80%. Aceasta situație este o rezultantă a scăderii ușoare a randamentului investițiilor, ca urmare a scăderii chiriilor față de perioada de boom imobiliar şi a dorinţei noastre, a românilor, de a fi obișnuiți să fim proprietari”, apreciază Emanuel Postoaca. ­