Controalele ANAF afecteaza 100.000 de persoane

‘Un număr de 30 din cele 300 de agenţii de muncă temporară din ţară au deja conturile blocate din luna august a.c., în urma controalelor abuzive desfăşurate de inspectorii Direcţiei Antifraudă din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). În baza unei interpretări subiective a legislaţiei muncii, inspectorii ANAF au dispus recuperarea, retroactiv, a unor sume care ajung şi la milioane de euro, reprezentând impozitele aferente diurnelor plătite către lucrătorii care muncesc temporar în ţară şi străinătate. Prin blocarea conturilor, sunt afectate 100.000 de persoane care muncesc temporar în România sau în ţări precum Spania, Italia, Franţa sau Irak. De aceşti 100.000 de muncitori depind însă peste 400.000 de oameni din familiile lărgite. Dacă agenţiile de muncă temporară îşi vor pierde clienţii, circa 300 de firme vor dispărea, iar economia ţării va pierde anual, numai din contribuţii la salarii, peste 265 de milioane de euro’ a spus Stephane Tison.

Potrivit lui Alexandru Marin, avocatul asociaţiei, companiile din domeniu au fost controlate de nenumărate ori de către instituţiile responsabile, însă niciodată nu a fost ridicată problema impozitării diurnelor.

‘În cazul în care instituţiile statului vor să opereze o schimbare în statutul acestor muncitori, suntem dispuţi să respectăm orice regulă nou instituită, cu condiţia ca aceasta să nu aibă efecte retroactive. Este împotriva principiilor statului de drept să aplici regula retroactivităţii în cazul acestor companii’, a afirmat Alexandru Marin.

Potrivit reprezentanţilor ANIMT, şi angajaţii companiei TAROM primesc diurne neimpozitate, egale cu de până la patru-cinci ori salariul de bază.

‘În cazul companiei TAROM, unde statul este asociat, nu s-a luat nicio măsură legală, deşi salariaţii primesc diurne neimpozitate, egale cu de până la patru-cinci ori salariul de bază. Ne întrebăm de ce în cazul unor companii unde statul este implicat nu se ia nicio măsură, în schimb în cazul firmelor private s-a pornit această acţiune de control abuzivă?’, a mai spus Stephane Tison.

ANIMT solicită autorităţilor stabilirea rapidă a unui dialog pentru rezolvarea acestei situaţii, pentru a se împiedica astfel dispariţia a 300 de firme din domeniu şi creşterea numărului românilor care vor alege să plece definitiv din ţară.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed