Substanțe interzise consumate de minori. Cifrele sunt îngrijorătoare

În ciuda legislației adoptate de fiecare țară în parte, consumul de substanțe interzise minorilor este în creștere, conform unui studiu realizat și publicat de Health Behaviour in School-aged Children (‎HBSC). 

Alcoolul, tutunul și țigările electronice

Într-un interval de 30 de zile, mai mult de jumătate dintre adolescenții de 15 ani au băut alcool cel puțin o dată, arată studiul  Health Behaviour in School-aged Children (‎HBSC), realizat în colaborare cu OMS. Unul din cinci a fumat o țigară electronică și și unul din patru a fumat o țigară din tutun, în ultimele 30 de zile.

Sondajul a fost efectuat pe aproape 280.000 de adolescenți, din Europa, Asia Centrală și Canada.

„Creierul continuă să se dezvolte până după 20 de ani, de aceea adolescenții trebuie să fie protejați de efectele produselor toxice și periculoase”, a explicat Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, subliniind că „marketingul online direcționat al produselor dăunătoare” normalizează ideea consumului printre tineri

Vapingul, în creștere

Studiul a evidențiat că utilizarea țigărilor electronice a crescut la nivel global, dar că a existat o tendință semnificativă în rândul adolescenților, „în mare parte datorită expunerii lor la mediile online”.

Țara cu cel mai mare procent de adolescenți care au încercat o țigară electronică cel puțin o dată în viață a fost Lituania, unde aproximativ 60% dintre adolescenții în vârstă de 15 ani au fumat o țigară electronică.

Creșterea consumului de țigări electronice în rândul tinerilor a determinat mai multe țări să se opună vapingului, în special celor de unică folosință, Regatul Unit interzicându-le în ianuarie.

Vapingul este în creștere, însă cea mai folosită substanță în rândul copiilor de 11, 13 și 15 ani a fost alcoolul, a constatat studiul. 

57% dintre tinerii de 15 ani au consumat alcool cel puțin o dată și aproape 40% au declarat că au consumat alcool în ultimele 30 de zile.

Deși cifrele declarate de România nu sunt substanțiale – intervalul de timp din raport este mic față de alte țări -, realitatea din țările incluse în raport arată un tipar de comportament. 

Și fetele, și băieții consumă substanțe interzise

Important este și faptul că diferența de gen se micșorează.

Din punct de vedere istoric, a existat mai mult abuz de substanțe în rândul băieților, iar sondajul a arătat o prevalență mai mare a consumului de alcool și fumat în rândul băieților de 11 ani, comparativ cu fetele de aceeași vârstă. 

Însă, în categoria de vârstă de 13 ani, diferențele de gen scad sau dispar complet în mai multe țări și regiuni, pentru consumul de alcool.

În rândul adolescenților de 15 ani, este obișnuit ca fetele să raporteze un consum mai frecvent de substanțe decât băieții, într-un model descris de autorii raportului ca „similar cu ceea ce s-a întâmplat cu fumatul de țigară în ultimele două decenii”.

În privința consumului de canabis, mai mulți băieți decât fete au declarat că au consumat această substanță.

Pentru a reduce riscurile în viitor, autorii raportului recomandă creșterea taxelor la produse precum tutunul, alcoolul și țigările electronice, limitarea disponibilității substanțelor prin locațiile de vânzare, interzicerea tuturor agenților de aromatizare din produsele din tutun și interzicerea publicității.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed