Casele executate, oportunitate şi risc

0

Necazul unora, bucuria altora. Unii dintre cei care şi-au luat case prin credit sau au gajat cu ele le-au pierdut în favoarea băncilor, ceea ce se dovedeşter o oportunitate pentru alţi români dornici să-şi cumpere case.

 

Băncile scot la licitaţie tot mai mai multe locuinţe executate silit. La prima licitaţie preţul de pornire este cel de evaluare, pentru ca la fiecare nouă licitaţie să scadă.

 

„Există poate oferte care în condiţiile scoaterii la licitaţie pot avea un preţ foarte bun. Acum, cine-şi închipuie că este plin de chilipiruri la licitaţiile prin care se execută silit active aferente unor credite neperformante se uită în direcţia greşită; întotdeauna este un raport între atractivitatea bunului respectiv şi interesul pentru acesta”, spune Ionuţ Stanimir, director comunicare la o bancă comercială.

 

Cei care vor să participe la licitaţiile organizate de bănci trebuie să depună o cauţiune de 10% din valoarea imobilului pe care doresc să-l cumpere. Înainte de a face acest lucru e bine să verificaţi cine este proprietarul locuinţei, dacă executarea silită este justificată şi, foarte important, dacă imobilul este locuit.

 

„În ipoteza în care bunul dobândit prin adjudecare are chiriaşi sau are persoane care ocupă respectivul imobil, se pune problema evacuării lor (…) Evacuarea poate să dureze şase luni într-o situaţie fericită, pentru că o vorbă de o acţiune în instanţă, sau un an şi jumătate într-o situaţie mai nefericită”, este de părere avocatul Mihai Voicu.

 

Cei care cumpără o casă locuită de chiriaşi se vor putea muta în noua lor locuinţă după ce expiră contractul acestora. În plus, există şi riscul ca dreptul de proprietate al cumpărătorului să fie contestat.

 

„Odată parcursă procedura executării silite şi actul de adjudecare înscris în Cartea Funciară, orice contestaţie împotriva dreptului de proprietate se mai poate face de către un strain, un terţ, numai într-un termen de 3 ani. În cazul unei cumpărari obişnuite, orice persoană care invocă un drept care poate invoca un drept asupra respectivului bun se poate prezenta într-un termen de 30 de ani”, mai adaugă Mihai Voicu.

 

Termenul mai redus de contestare arată că riscurile sunt mai mici în cazul achiziţiilor de locuinţe executate silit, explică avocaţii. În prezent, băncile au de vânzare câteva mii de locuinţe executate silit.