Castele și infractorii fac din România Estul Sălbatic al UE

0

de Pavel Lucescu

Castele care și-au adjudecat România se mai aleg cu un drept special, ultimul de care mai aveau nevoie pentru a-și asigura controlul deplin asupra celorlalți, a cetățenilor obișnuiți: dreptul de purta și a folosi arme în mod discreționar.

Pe scurt, despre ce este vorba. Senatul a adoptat, ieri, tacit proiectul prin care persoanele autorizate vor putea deține un număr nelimitat de arme de pază și apărare. În prezent, acest număr este limitat la două arme de persoană. Astfel, categoriile care vor putea deține un număr nelimitat de arme sunt: demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitate, dar şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, persoanele care îndeplinesc o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii publice, pe perioada în care au această calitate, dar şi persoanele incluse în programe de protecţie a martorilor, pe perioada în care au această calitate.

În ce privește persoanele cu antecendente penale, după modificările adoptate tacit, doar cei inculpați în cauze penale pentru fapte săvârșite cu violență sau cele privind regimul armelor și munițiilor nu vor putea deține arme, deci se restrânge numărul celor care nu pot deține arme. O altă modificare vizează condițiile în care pot fi purtate sau folosite armele. Până acum, le era interzis să poarte arme celor aflați sub influența băuturilor alcoolice, drogurilor și medicamentelor cu efecte similare acestora. Conform noilor reglemetări, acestora le va fi interzis doar să le folosească. Proiectul urmează să ajungă la Camera Deputaților, care este și cameră decizională.

Dacă vi se par totuși normale noile reglementări, pe motiv că suntem totuși într-o perioadă de instabilitate în creștere, cu război la graniță, hai să vedem cum stau lucrurile în general în Europa, în țările din UE mai exact. Pentru asta, am făcut o comparație cu legislațiile privind dreptul de a deține arme în alte șase țări UE, destul de diferite între ele: Ialia, Franța, Germania, Spania, Grecia și Olanda.

Rezultatul comparației arată că noile prevederi ale legii din România, fac din țara noastră un rai al purtătorilor de arme de foc cu statut special, mai exact al celor care fac parte din castele conducătoare.

Spre deosebire de noi, în cele șase țări luate în discuție, dreptul de a deține arme de foc e acordat doar următoarelor categorii speciale: vânătorii și trăgătorii sportivi, polițiștii și cei din domeniul securității naționale, anumite categorii de funcționari publici și magistrați precum și colecționarii și muzeele. Nici vorbă de demnitari, magistrați și diplomați în general, la grămadă, cum e la noi, și nu doar pe perioada activității ci pe toată viața, iar când vine vorba de polițiști, doar în Olanda mai au dreptul de deține arme de foc și polițiștii pensionați, cum e la noi. În restul țărilor comparate, au acest drept doar cei activi, iar dreptul de a le purta e acordat doar pe perioada exercițiului funcțiunii.

Cât privește cetățeanul obișnuit, și aici avem o problemă. La noi, dreptul de a deține și de a folosi arme de foc e mult mai lax, și nu în favoarea creșterii siguranței publice sau personale. Dimpotrivă, din moment ce vor avea voie să poarte și să folosească arme aproape orice persoană cu cazier penal și să poarte la ei și cei ”drogați”, fie cu alcool, fie cu alte substanțe. E clar că asta n-are cum să ducă la sporirea siguranței publice.

Dar iată și datele, pe scurt, în ceea ce-i privește pe cetățenii obișnuiți din cele șase țări UE luate în discuție.

În Italia, deținerea de arme de foc în scopuri de autoapărare se acordă numai în cazuri excepționale, în funcție de nivelul de risc demonstrat.

Cetățenii francezi sau străini care au locuit legal în Franța timp de cel puțin trei ani pot solicita un permis de armă pentru autoapărare sau pentru practicarea sporturilor de tragere. Permisul este eliberat numai după o examinare psihologică și medicală, precum și după obținerea avizului favorabil al autorităților locale.

Germania are legi foarte stricte privind deținerea armelor de foc, iar deținerea de arme automate sau semiautomate este în general restricționată. Oricum, pentru cetățenii obișnuiți, deținerea de arme de foc în scopuri de autoapărare este în general limitată și se acordă numai în cazuri excepționale, cum ar fi atunci când o persoană poate demonstra că este expusă unui risc special. La fel și în Spania, unde mai e de remarcat este că mai există o categorie specială care poate deține arme de foc, și anume cei care se ocupă cu conservarea biodiversității sau protejarea animalelor sălbatice.

În Grecia, pe lângă categoriile speciale menționate mai sus pentru celelalte țări, dreptul special de a deține arme mai este acordat și personalului militar în rezervă. Olanda are o legislație mai relaxată în comparație cu alte țări europene, dar permisele de armă sunt acordate pe baza unor cerințe și verificări stricte. Astfel, cetățenii olandezi pot solicita permise pentru deținerea de arme de foc, dar în general numai în scopuri sportive, cum ar fi trageri sportive. Iar pentru a obține un permis de armă de foc, este necesar să se demonstreze că persoana respectivă este activ implicată în sporturi de tragere. În ce privește categoriile speciale, în Olanda mai au dreptul de a deține arme de foc și polițiștii în rezervă și cei pensionați.

Pe scurt, să ne așteptăm la o creștere a violenței și criminalității cu arme de foc și la o întărire a castelor care ne-au capturat deja țara. Ei vor fi tot mai de neatins, noi tot mai amenințați și nesiguri. Model de țară bananieră în inima Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.