Cât câștigă medicii în Europa. Comparație cu salariul unui medic din România

0

Medicii câștigă mai mult decât salariații cu venituri medii, dar, la nivel european, personalul sanitar s-a arătat frecvent nemulțumit de salariile și condițiile lor de muncă, atât specialiştii, cât şi medici generalişti.

În 2022, medicii au mărșăluit în semn de protest, au avertizat despre posibilitatea unor greve sau au intrat în grevă în țări europene precum Franța, Germania, Spania, Portugalia, Grecia și Turcia. În Anglia, medicii juniori au protestat în legătură cu salariul și condițiile de muncă. Asociația Medicală Britanică (BMA) a spus că medicii nou calificați câștigă doar 14,09 lire sterline pe oră (15,95 euro), mai puțin decât un barista dintr-un lanț cunoscut de cafenele Pret-a-manger (care plătește 14,10 lire sterline sau 15,96 euro), adăugând că medicii juniori au avut o reducere a salariului în termen ireali cu 26% din 2008, scrie Euronews.

În majoritatea țărilor europene, salariile anuale brute ale medicilor au crescut între 2010 și 2020, potrivit cifrelor publicate de OCDE. Salariile în termeni reali sunt valori care țin cont de inflație. Cu toate acestea, salariile au scăzut în unele țări în termeni reali în ultimul deceniu.

Cu cât sunt plătiți medicii în Europa?

OCDE oferă informații pentru 25 de țări europene, iar concluzia este că salariile medicilor variază foarte mult între ele. Începând cu 2015, salariile anuale brute ale specialiștilor au variat de la 20.200 euro în Polonia la 258.552 euro în Luxemburg. Cu alte cuvinte, diferența dintre medicii plătiți cel mai mult și cei mai puțin plătiți este de peste zece ori.

Pe lângă Luxemburg, există alte patru țări în care specialiștii au fost plătiți cu peste 150.000 euro, în 2020, în țări precum Irlanda (172.882 euro), Țările de Jos (160.869 euro), Danemarca (156.061 euro) și Islanda (155.276 euro). Germania (146.200 euro) și Marea Britanie (136.375 euro) au cifre asemănătoare.

Salariile medicilor au fost mult sub 100.000 de euro în Franța, Italia și Spania. Există alte câteva țări din UE, inclusiv Portugalia și Grecia, unde specialiștii câștigă mai puțin de 50.000 de euro. Toate aceste cifre reflectă remunerația brută anuală pentru specialiștii salariați.

Medicii de familie sunt plătiți mai puțin decât specialiștii. De exemplu, specialiștii câștigă cu 85% mai mult în Marea Britanie, unde salariul mediu anual brut pentru medicii de familie a fost de 73.408 EUR, în timp ce specialiștii primeau în medie 136.375 EUR.

În 2020, diferența a fost de 45% în Țările de Jos. În Germania, diferența dintre specialiști și medicii de familie a fost mult mai mică, de aproximativ 20%.

Modificarea nominală se referă la valorile obținute atunci când inflația nu este luată în considerare. Pe de altă parte, schimbarea reală ia în considerare inflația, oferind perspective mai semnificative. Salariile au crescut în termeni reali în multe țări, dar au scăzut în altele.

Creșterile atât în ​​rândul specialiștilor (6,4 la sută) cât și în rândul medicilor de familie (4,8 la sută) au fost deosebit de puternice în Ungaria. A înregistrat cea mai mare creștere pentru specialiști, urmată de Slovacia, Cehia și Estonia. Germania și Franța au avut și ele creșteri ușoare la ambele categorii.

În unele țări, precum Portugalia, Slovenia și Marea Britanie, salariile atât ale specialiștilor, cât și ale medicilor de familie au scăzut în termeni reali între 2010 și 2020. În Marea Britanie, scăderea a fost de 1,2% pentru specialiști și 0,8% pentru medicii de familie. Între 2010 și 2020, salariile specialiștilor au crescut mai rapid decât cele ale medicilor de familie în mai multe țări, rezultând în creșterea decalajelor salariale conform OCDE.

Cu toate acestea, decalajele s-au redus ușor în unele țări precum Austria, Belgia și Țările de Jos, unde veniturile medicilor de familie au crescut mai mult decât cele ale specialiștilor.

Salariile medicilor – atât ale specialiștilor, cât și ale medicilor de familie – sunt substanțial mai mari decât salariul mediu național în toate țările luate în considerare aici. În majoritatea țărilor, medicii de familie au câștigat de două până la patru ori mai mult decât salariul mediu în 2020, în timp ce specialiștii au primit de două până la trei ori și jumătate mai mult. Raportul dintre salariile specialiștilor și salariul mediu a fost de trei sau mai mare în cinci țări. Acestea sunt Irlanda (3,5), Germania (3,4), Regatul Unit (3,3), Țările de Jos (3,2) și Spania (3). Asta înseamnă că specialiștii din aceste țări au câștigat de cel puțin trei ori mai mult decât salariul mediu. Polonia (1,4) a avut cel mai mic raport, urmată de Letonia și Norvegia (1,7 pentru ambele).

Salariile în paritatea puterii de cumpărare (PPP)

Salariile sunt comparate și în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare (PPP). Acest lucru elimină efectul diferențelor de nivel de preț între țări. PPP, practic, spune câte unități valutare costă o anumită cantitate de bunuri sau servicii în diferite țări. Este folosit ca un fel de rată de conversie a monedei pentru a converti cheltuielile exprimate în monede naționale într-o monedă comună artificială. Salariile specialiștilor în PPP variază în mare măsură, iar clasamentul diferă de cel pentru salariile nominale. În 2020 sau cel mai apropiat an cu date disponibile, salariile specialiștilor în termeni PPP au variat de la 33.835 euro în Letonia la 136.010 euro în Germania. Diferențele în PPP între țări sunt mai mici în comparație cu diferențele dintre salariile nominale, dar acestea variază în continuare considerabil. Salariul bazat pe PPP în Germania a fost de patru ori mai mare decât în ​​Letonia. În Turcia, salariul specialiştilor bazat pe PPP a fost mai mare decât cel al Suediei, Norvegiei şi Franţei, în 2020.

Salariile medicilor din România

Conform lege5.ro, salariile de bază ale medicilor din România, în 2022, erau: 12.500 lei pentru un medic primar, 9.900 lei, pentru un medic specialist, în unitățile clinice. În anatomia patologică şi medicina legală, salariile de bază pornea de la 16250 lei, pentru medicul primar și de la 12870, pentru medicul specialist. În serviciile de ambulanţă, compartimente de primire urgenţe: UPU-SMURD, UPU, CPU, secţii/compartimente cu paturi de ATI/TI, unitate de transport neonatală, salariul de bază pentru medicul primar începea de la 13338 lei, iar pentru medicul specialist, de la 10563 lei. 

Cât câștigă un medic de familie în România?

Veniturile medicilor de familie în România pot varia considerabil în funcție de: experiență, locația în care activează (rural vs. urban), numărul de pacienți înregistrați în cabinet, implicarea în activități suplimentare, gradul de încadrare profesională, reglementările guvernamentale. Salariul unui medic de familie în România se compune din încasările de la CAS per capita (PC) și venitul per serviciu (PS). Astfel, jumătate din veniturile unui medic de familie vin din încasările per capita, iar circa jumătate din venituri sunt obținute din încasările per serviciu.

Potrivit legii, orice medic de familie trebuie să aibă în evidență un număr minim de pacienți, 800 în mediul urban și 450 în mediul rural, însă nu există un maximum de pacienți. La o listă de 1.300 de asiguraţi, venitul PC este de circa 1.000 de puncte x 10 lei/punct = 10.000 de lei. Punctele PC depind de vârsta asiguratului, conform viata-medicala.ro.

Plata per serviciu este limitată de numărul maxim de consultații. Zilnic se pot deconta 24 de consultații. Fiecare consultație valorează 5,5 puncte, iar un punct de consultație are o valoare de 4 lei. Astfel, un medic care are 24 de consultații pe zi obține un venit de 528 de lei. Consultațiilor li se adaugă și maximum două vizite la domiciliu, zilnic, care sunt cotate cu 15 puncte, astfel că medici mai pot obține zilnic câte 60 de lei, conform viata-medicala.ro. Prin adăugarea veniturilor din servicii oferite în cabinet, la domiciliu și din alte servicii suplimentare, medicul de familie poate ajunge la un venit brut maxim de 12.000 lei lunar.

Modificări în plata gărzilor, de la 1 august 2023

Începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă, cu timp parțial, pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează: 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază; 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază, 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi; 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor; între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază. Măsura adoptată urmează să se aplice până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice, iar banii necesari acestor majorări pentru personalul din unităţile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unităţile administrativ-teritoriale, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, se asigură prin transferuri din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, conform unui anunț făcut de Guvernul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.