Cât costă casa independentă energetic

Sistemele ecologice de furnizare a energiei necesare unei locuințe individuale se amortizează în aproximativ 20 de ani, timp în care aceste instalații necesită reparații periodice. În plus cele două tipuri de instalații ecologice trebuie să funcționeze în tandem cu sistemul clasic de alimentare de la rețea, în situațiile în care randamentul sistemelor ecologice scade sub un anumit prag.

 

Există însă și varianta înscrierii în programul ”casa verde”, prin care Ministerul mediului acordă subvenții de 6000 RON (aproximativ 1500  de euro) pentru panouri solare și de 8.000 de RON (aproximativ 1800 euro) pentru pompe termice.

 

Procedura este însă greoaie. Anul acesta intră în plată dosare depuse în 2011, dar mai există în procedura de analiză alte câteva mii de dosare. În plus, nu este clar dacă anul acesta va mai fi demarată o nouă sesiune de depuneri de dosare.  

 

Izolarea termică este cheia independenței energetice

 

Pentru a fi independentă energetic, o locuinţă trebuie să fie foarte bine izolată din punct de vedere termic şi să nu se folosească sisteme convenţionale pentru încălzire. Diferenţele sunt foarte mari între o casă obişnuită cu pierderi şi cu eficienţă termică. 

Dacă la prima, necesarul energetic se situează între 200 şi 350 kWh/mp anual, la cea de-a doua este de doar 15 kWh/mp anual. Într-o astfel de casă se foloseşte până şi căldura degajată de becuri. 

 

La o casă medie, energia electrică şi apa menajeră s-ar rezolva cu aproximativ 8.000 de euro.

 

O familie de trei persoane ar consuma între 2 şi 4 kWh/zi. Asta ar însemna că ar trebui montate panouri fotovoltaice pe o suprafaţă între 15 şi 20 de metri pătraţi, ceea ce ar costa cam 6.000 de euro. 

Cele mai importante costuri pentru a-ţi transforma casa într-una independentă energetic sunt următoarele:

 

  • Grosimea izolaţiei termice trebuie să fie mai mare de 25-30 cm (costurile ar creşte cam cu 40% pentru că avem în vedere doar grosimea polistirenului, manopera, iar celelalte materiale rămân la acelaşi preţ);
  • Montarea geamurilor triple care pot izola de aproape zece ori mai bine decât o sticlă obişnuită şi nu pierd căldură (costă dublu faţă de geamurile de tip termopan); 
  • Materialele pentru sistemele ecologice (panourile fotovoltaice, panouri solare pentru producerea de apă caldă, pompele de căldură); 
  • Izolaţia podului sau a zonei de sub pardoseală nu trebuie neglijată. 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed