Cât costă un hectar de pământ arabil în România. Prețurile au explodat

0

Prețul terenurilor agricole în extravilan variază între 1.500 și 20.000 de euro pe hectar, conform informațiilor prezentate de Ministerul Agriculturii. Diferențele sunt date de locul unde sunt amplasate și suprafața totală a proprietății supusă vânzării.

Cel mai scump hectar este undeva în județul Iași, iar prețul său este de 570.720 lei. Categoriaa de folosință a terenului este pășune iar suprafața totală dată în vânzare este de 50 de hectare.

Un alt hectar scump se găsește în Prahova, 97.520 de lei, iar suprafața totală este de 39,4 de hectare. Categoria de folosință este livadă la drum. În Dâmbovița, un hectar se vinde cu 73.117 lei, în Dolj cu 37.511 lei, în Teleorman cu 34.448 lei.

Cele mai ieftine suprafețe se pot găsi în Suceava, unde un hectar se vinde cu 1.281 lei, în Gorj cu 2.937 lei. Toate prețurile de mai sus vizează proprietăți care sunt mai mari de 30 de hectare.

Pentru proprietățile mai mici, un hectar poate ajunge până la 8.000 de euro și chiar la 10.000 de euro.

Un număr de 17 oferte de vânzare de terenuri mai mari de 30 de hectare au fost listate pe site-ul Ministerului Agriculturii în acest an, până în prezent, dintre care numai două au primit aviz pozitiv şi tranzacţiile au fost realizate, iar patru au primit aviz negativ. Astfel, din aproape 800 de hectare de teren arabil, în principal din sud-estul ţării, scoase la vânzare, numai 72,4 de hectare au fost vândute efectiv.

„L-am scos la vânzare în martie, l-am dat în arendă, că nu am reuşit să-l vindem“, spune un fermier din Prahova, care a vrut să vândă aproape 40 de hectare de livadă cu un preţ total de 3,8 milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul ministerului Agriculturii.

Proprietarii de terenuri care îşi doresc să vândă susţin că modificările aduse anul trecut şi la începutul anului legii 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan sunt neclare chiar şi pentru notari, iar acest lucru a îngreunat procesul de realizare a tranzacţiilor.