Analiză The Money Channel: Cât ne costă criza politică

Leul a înregistrat o tendinţă de apreciere importantă în ultimele zile, dar bilanţul este tot negativ. Moneda naţională este în continuare cu aproximativ 2% mai slabă decât pe 7 mai, când a fost învestit Guvernul Ponta. Acest lucru reprezintă o povară în plus pentru sutele de mii de români şi firme cu credite în valută. Numai românii plătesc lunar rate de aproximativ 570 de milioane de euro, arată calculele Money Channel, în baza datelor băncii centrale.

 

La nivelul actual al cursului, înseamnă că românii trebuie să plătească în plus, la rate, aproximativ 15 milioane de euro lunar. Şi firmele plătesc mai bine de jumătate de miliard de euro lunar în credite externe, la care se mai adaugă şi ratele la împrumuturile interne în valută. Astfel, deprecierea leului reprezintă şi pentru companiile locale un cost suplimentar de aproximativ 19 milioane de euro la rate.

 

Şi statul a avut de suferit, prin creşterea costului de finanţare. România trebuie să se finanţeze lunar din piaţa locală sau cea externă pentru a acoperi datoria publică ajunsă la scadenţă şi deficitul bugetar. Calculele Money Channel arată că statul ar trebui să plătească în plus în jur de 30 milioane de euro pe lună dacă s-ar împrumuta la actualele costuri mai ridicate. Rezultă un total de aproape 60 de milioane de euro pe lună, un cost direct măsurabil al crizei politice din România. Adică cel puţin 2 milioane de euro pe zi.

 

Costul real ar putea fi, însă, mult mai mare, deoarece există şi alte efecte negative şi alte domenii afectate. Mai există, însă, şi un impact indirect cu efecte vizibile pe termen mai lung. Luptele politice interne au atras critici puternice din partea diferitelor cancelarii occidentale, fapt ce a afectat imaginea ţării. Liniile externe de creditare către mediul privat se înnoiesc mai greu, străinii lichidează depozitele pe care au în România. Mai mult, în ultimele luni, investitorii de peste hotare au vândut titluri de stat de miliarde de lei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed