BAC 2012 – Cât ne costă o „generaţie pierdută” [VIDEO]

0

Scăderea calităţii învăţământului loveşte an de an potenţialul de dezvoltare al României. Asta în condiţiile în care cel mai valoros activ al ţării este capitalul uman şi cel intelectual, echivalente cu 73% din averea totală a statului, potrivit unor estimări ale Băncii Mondiale.

 

În acest an am primit o nouă veste proastă: aproximativ 130.000 de tineri din promoţia 2012 nu au luat bacalaureatul. Potrivit estimărilor Money Channel, în baza datelor Eurostat, un român cu studii liceale are o productivitate medie de 4.400 de euro pe an, de patru ori mai puţin decât o persoană cu studii universitare. Cifra este sub media naţională de PIB pe locuitor, de 7.200 de euro anual, valoare raportată la o populaţie de 19 milioane. Această diferenţă de productivitate duce la pierderea unor venituri potenţiale uriaşe pentru economie.

 

Dacă toţi cei 130.000 de tineri care nu au luat BAC-ul ar fi absolvit o facultate şi ar fi găsit o slujbă pe măsura, ar fi adus un plus anual de 1,9 miliarde de euro la PIB. Estimarea se referă la un grad maxim de ocupare a forţei de muncă. Pierderea potenţială de produs intern brut pentru 10 ani se ridică la cel mult 23,6 miliarde de euro, dacă se ia în considerare şi o creştere uşoară a economie în următorii ani.

 

Aşadar, o generaţie pierdută la bacalaureat poate costa economia locală, într-un deceniu, mai mult decât fondurile europene structurale alocate României.