Cât și unde lași bacșiș. România vs. restul lumii

0

Ce bacșiș trebuie să lași în fiecare țară din lume? Răspunsul poate varia foarte mult în funcție de țară și de tipul de serviciu pe care îl alegi.

În unele țări, bacșișul este parte integrantă a serviciilor. Indiferent dacă iei o cafea, comanzi livrare de mâncare sau stai la un hotel, bacșișul trebuie inclus în cheltuielile estimate. În alte țări, bacșișul nu este încurajat și poate fi chiar ofensator, scrie visualcapitalist.com, care a publicat mai multe hărți detaliate ale bacșișurilor din întreaga lume.

Bacșișul de la restaurant

Indiferent de destinația aleasă, explorarea bucătăriei locale și masa la restaurant intră în activitățile oricărui turist.

În timp ce ospătarii și barmanii din Statele Unite — singura țară cu un bacșiș recomandat de 20% — depind adesea de bacșișuri pentru a suplimenta salariile, bacșișul la un restaurant poate fi considerat o insultă în Japonia, China sau Coreea de Sud.

Cât de mult poate varia? La un restaurant din Canada, Serbia sau Republica Dominicană, bacșișurile de aproximativ 20% ar fi în vârful intervalului normal așteptat. În timp ce în alte 66 de țări, bacșișul de 10% este unul rezonabil.

Unele țări au „bacșișuri obligatorii” sub formă de taxe de serviciu sau gratuități pentru petreceri mai mari. Pe de altă parte, în India, li s-a interzis restaurantelor bacșișurile obligatorii.

Bacșișul de la hotel

În SUA sau Canada, poți răsplăti personalul cu sume între 2 și 5 dolari. În Brazilia, Mexic și India, bacșișul așteptat de personalul hotelului este de 1-2 dolari. În țări precum Argentina, Thailanda și Sri Lanka, un bacșiș de 50 de cenți este destul de frecvent.

Bacșișul pentru transport

În 88 de țări din întreaga lume, șoferii nu se așteaptă la niciun bacșiș. În India, Suedia și Maroc, suma de plătit la cursa de taxi este rotunjită ca un mic bacșiș. În alte 21 de țări, inclusiv Canada, taximetriștii primesc de obicei un bacșiș cu 10% peste prețul călătoriei.

Bacșișul în România

La noi în țară, legea care reglementează bacșișul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Acesta poate fi maxim 15% din valoarea consumaţiei, poate fi plătit pe card şi este impozitat.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – „Restaurante”, 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Bacşişul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.

Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.