Cat timp trebuie sa porti aparatul dentar si alte intrebari frecvente

0
22

Un aparat dentar este un dispozitiv care aplica presiune asupra dintilor pentru indreptarea acestora. Procesul are loc treptat, pentru a oferi organismului suficient timp de adaptare la fiecare modificare. Avand in vedere faptul ca dintii ajung inghesuiti, igienizarea lor devine mai dificila.

Din acelasi motiv, pot aparea urme de tartru sau se pot forma carii mai rapid. Din fericire, durata de viata a danturii este prelungita la finalul tratamentului, iar zambetul devine unul placut. Iata ce trebuie sa stii despre asta!

Care este durata tratamentului?

In general, durata unui tratament cu aparat dentar depaseste un an. In aceasta perioada, dintii se deplaseaza cu aproximativ 0.5-1mm/luna. In unele situatii, dispozitivul ortodontic poate fi purtat si pana la 2-3 ani. Acest lucru se intampla in special la pacientii in varsta.

Osul alveolei dentare dispare, fiind creat unul nou pentru sustinere. In urma utilizarii, muscatura devine mai puternica si fortele sunt distribuite in egala masura pe toti dintii. Acest efect este apreciat in special de catre cei care au probleme cu masticatia.

Cat de dureros este un aparat dentar?

Montarea aparatului intr-o clinica de top, asa cum este dentalexcellence.ro, se face in aproximativ 60 de minute pentru ambele arcade. Desi aceasta etapa nu este dureroasa, in primele zile poate aparea o sensibilitate usoara pe unele parti unde sunt amplasate bracketurile. Aceasta dispare insa in prima saptamana, nivelul de confort revenind apoi la normal. De asemenea, medicul ortodont modifica lunar arcul, pentru a ajusta pozitia dispozitivului si pentru a determina alinierea potrivita.

Cum se realizeaza igienizarea?

Aparatele dentare au spatii ce retin resturi alimentare si nu permit curatarea corecta. Din cauza acestora, se poate forma placa bacteriana. Problemele de acest tip pot fi evitate printr-un periaj dentar obisnuit, efectuat de doua ori pe zi. Un instrument foarte util pe durata tratamentului este periuta interdentara. Dusul bucal pulverizeaza un jet de apa cu presiune, care ajunge in spatiile greu accesibile. Este important sa existe si ata dentara, impreuna cu apa de gura, deoarece aceste elemente sunt esentiale pentru o igiena adecvata.

De la ce varsta se poarta un aparat dentar?

Prima consultatie se poate face inca de la varsta de 7 ani. Atunci dintii pot fi inghesuiti, deoarece maxilarele sunt mici. Astfel, acestea trebuie largite cat mai devreme, cat timp oasele sunt maleabile. Pe parcurs, anomaliile incep sa se agraveze. Daca ai un copil, il poti duce la dentist chiar de la 5-6 ani, pentru a se obisnui cu ideea si pentru a i se efectua verificari.

aparat dentar

Durata tratamentului la adulti este mai lunga, pentru ca osul unde sunt implantati dintii este unul matur. Indiferent de varsta pacientului, este indicata renuntarea la dulciuri pentru o perioada, precum si la bauturi acidulate sau alimente dure.

Cat de estetic este?

Dispozitivele ortodontice clasice pot iesi in evidenta, insa acestea nu sunt singura optiune disponibila pe piata. Daca iti doresti un aparat dentar confectionat dintr-un material transparent, ai la dispozitie varianta Incognito. Acesta este montat pe partea inferioara a dintilor, astfel incat nimeni nu poate observa faptul ca-l porti. Alegerea modelului se face in functie de preferintele personale.

 

In cazul in care dintii se deplaseaza inapoi spre pozitia initiala in urma tratamentului, acest lucru poate crea complicatii. Prevenirea unei astfel de situatii se face prin folosirea unui aparat de contentie. Acest produs trebuie purtat in functie de indicatiile medicului, pentru o perioada care dureaza intre 6 luni si un an. La o clinica stomatologica profesionala dispui de cel mai bun aparat dentar si alte servicii stomatologice care sa-ti redea zambetul in cel mai scurt timp!