Chef Cătălin Scărlătescu vinde și cozonaci! Cât ajunge să coste unul după rețeta sa specială

Când nu moderează competiții culinare, popularul bucătar de televiziune Cătălin Scărlătescu face și cozonaci.

Rețeta sa foarte populară nu mai e ținută la secret, căci puțini au un așa buget pentru cozonacul nelipist de la masa de Paște. Căci delicioșii cozonaci ai vedetei de la ”Chefi fără limite” au la bază combinația dintre stafide și ciocolată și costă 74 de lei bucata la aproape un kilogram, mai scump și decât un tort.

Popularul bucătar și anteprenor HoReCa nu duce lipsă de clienți la fiecare Paște,  căci deși costă peste media cozonacilor, multora le lipsește timpul necesar și îndemânare în amestecarea ingredientelor. Chef Scărlătescu, specialist bucătar și acționar la mai multe bistro-uri și restaurante, vine în ajutorul celor ce se încumetă să prepare singuri cozonac după rețeta sa, șioferă lista ingredientelor și modul de preparare al vestiților săi cozonaci:

Ingrediente pentru 2 cozonaci:1 kilogram faină, 250 grame zahăr, 450 mililitri lapte, 5 ouă proaspete, 1 păstaie vanilie, 50 grame drojdie proaspătă (sau 2 plicuri de drojdie instant, 14 grame), 300 grame unt, 500 grame nucă măcinată, 200 grame rahat, 200 grame ciocolată de calitate topită la bain marie, 30 grame portocală confiată, 30 grame coajă de lămâie, 100 ml smântână naturală pentru frișcă, 100 grame ciocolată cu lapte, fructe pentru decor (portocale, merișoare, goji, nuci, fistic etc.)

Marele muzician Radu Lupu a murit. A fost cel mai cunoscut pianist român pe întreg mapamondul

 

 

Chef Cătălin Scărlătescu, rețetă cozonaci. Cum preparăm cozonacul? Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de făină. Se lasă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul*Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă* Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră* Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr * Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore* Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade Celsius.

Chef Cătălin Scărlătescu, rețetă cozonaci! Cum facem glazura

Pentru a prepara glazura de ciocolată, se pune smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc, și se lasă doar să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere. Se ridică vasul de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici peste smântâna încălzită. Se amestecă intens până aceasta se topește și se omogenizează compoziția. Se lasă glazura de ciocolată să se mai tempereze 5-6 minute, apoi se întinde peste cozonac. Se decorează cozonacul glazurat cu fructe.

Cât de mult s-a schimbat Robert Powell, ”Fiul lui Dumnezeu” din clasicul ”Isus din Nazaret”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed