Câte școli din România nu au asigurare la incendiu? Ministrul Educației a recunoscut

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că 15% din şcoli nu au autorizaţie la incendiu, deşi este obligatoriu, iar 50% nu au nevoie de această autorizaţie.

15% din clădirile în care funcționează școli au autorizație de securitate la incendiu, 20% sunt în curs de obținere, iar 50% nu au nevoie, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. În ce privește deschiderea școlilor, ministrul a declarat că „rămânem pe cele trei scenarii anunțate”.

Sorin Cîmpeanu a spus, la Digi24, că din cele aproape 17.000 de școli cu personalitate juridică și structuri arondate care funcționează în 26.471 de clădiri, 15% au autorizație de securitate la incendiu, aproape 20% sunt în curs de obținere a autorizației, iar aproape 50% nu necesită autorizație.

Întrebat cum vor merge copiii la școală în condițiile în care 35% dintre unități nu au autorizație de securitate la incendiu, Sorin Cîmpeanu a răspuns că, în urmă cu cinci ani, din poziția de premier interimar, a spus că trebuie urgentat acest proces și între timp lucrurile au „evoluat mult prea încet”.

Întrebat, de asemenea, cine își asumă responsabilitatea pentru această situație, ministrul a evitat să răspundă.

„Suntem întotdeauna puși în situația de a alege răul cel mai mic. Nu este deloc o decizie simplă. Extinctoare trebuie să existe, lipsa avizului sau autorizației de securitate la incendiu nu scuză lipsa extinctoarelor și a măsurilor de prevenire a incendiilor”, a răspuns Cîmpeanu.

În ce privește vinovații, Sorin Cîmpeanu a afirmat că vinovați sunt „cu toții”: toți cei din sistemul de educație, din rândul autorităților locale, din legislativ și Executiv.

Întrebat dacă în aceste condiții pe 8 februarie se deschid școlile, cu sau fără autorizație de securitate la incendii, ministrul a evitat un răspuns tranșant: „Decizia va fi asumată în data de 2 februarie, sub rezerva evoluției epidemiologice. (…) Tot ce pot să vă spun e că decizia nu ține de o persoană, este o decizie care trebuie analizată din toate perspectivele. Acest subiect îl voi introduce pe agenda discuțiilor din data de 2 februarie, alături de evoluția epidemiologică”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed