CCR a decis: Comisia parlamentară de anchetă a activităţii şefului SPP este neconstituțională

0

CCR a admis sesizarea PNL de neconstituționalitate în cazul Hotărârii Parlamentului nr. 11/2018 privind constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a Senatului și a Camerei Deputaților pentru verificarea activității directorului Serviciului de Protecție și Pază, Lucian Pahonțu, și a modului în care este posibil ca acesta să fi implicat instituția în activități care exced cadrului legal de funcționare.

 

 

Judecătorii CCR au admis și sesizarea formulată de 22 de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România, care au contestat decizia de înfiinţare a Comsiei de anchetă pentru verificarea activităţii şefului SPP.

 

 

PNL a arătat, în sesizarea Curții Constituționale, că Hotărârea Parlamentului este neconstituţională, deoarece încalcă principiul legalităţii prin nerespectarea Legii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, precum şi mai multe dispoziţii din Constituţie.

 

 

În sesizare se arată, printre altele, că o comisie de anchetă nu are abilitarea constituţională sau regulamentară să se pronunţe asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unei persoane, ci are scopul de a lămuri, de a clarifica împrejurările în care s-au produs evenimente sau au avut loc anumite acţiuni ori întâmplări, precum şi stabilirea concluziilor şi măsurilor ce se impun. În plus, obiectivele anchetei exced funcţiei de control parlamentar şi intră în sfera de competenţă a altor autorităţi constituţionale – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi preşedintele României.

 

 

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aporbat în 20 februarie, cu 225 de voturi „pentru” şi 106 voturi „împotrivă”, înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetare a activităţii Serviciului de Protecţie şi Pază.

 

 

În 22 februarie, PNL a atacat la CCR hotărârea privind înfiinţarea acestei comisii, motivând că obiectivele anchetei intră în competenţa CSAT şi a preşedintelui României.

 

 

Liderul PSD a lansat mai multe atacuri la adresa şefului Serviciului de Protecţie şi Pază, Lucian Pahonţu, spunând că acesta avea o practică foarte nocivă – îşi folosea angajaţii pentru a culege informaţii, apoi mergea la Parchete sau la instanţe şi transmitea anumite mesaje.

 

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut ca SPP să fie trecut prin lege în subordinea Ministerului de Interne.