CE a declanşat procedura de infringement în cazul României din cauza interdicţiei asupra exporturilor de gaze

‘La 21 noiembrie, Comisia Europeană a trimis o scrisoare formală de notificare guvernului român. CE apreciază că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile conform articolelor 35-36 ale Tratatului de funcţionare a Uniunii Europene (TFUE) şi articolului 40 (c) al Directivei 2009/73/EC a Parlamentului European şi a Consiliului din 13 iulie 2009 privind regulile comune pentru piaţa internă a gazelor naturale. Aşteptăm acum răspunsul statului membru, care ar trebui să vină în următoarele două luni’, a declarat Carlo Corazza.

 

Conform procedurii de derulare a infringementului, prima etapă este scrisoarea de notificare sau ‘scrisoarea de punere în întârziere’, în care se precizează care sunt încălcările legislaţiei comunitare. Această scrisoare reprezintă deschiderea formală a procedurii de infringement. Conform articolului 258 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene (TFUE), statul membru are dreptul de a răspunde la scrisoarea de notificare formală în termen de două luni.

 

Următoarea etapă este cea a ‘avizului motivat’, la care se recurge în cazul în care statul în cauză nu a trimis niciun răspuns Comisiei Europene (CE) sau aceasta îl consideră nesatisfăcător şi care reprezintă ‘semnalul de alarmă’ final şi conţine cerinţa expresă a CE ca statul membru să ia măsurile necesare eliminării încălcării legislaţiei UE. De obicei, ţara în cazul căreia s-a declanşat infringementul are două luni la dispoziţie pentru a răspunde avizului motivat, în caz contrar fiind sesizată Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed