Ce a uitat Liviu Voinea să spună despre faptul că românii au mai mulți bani

0

Săptămâna trecută, pe 8 mai, Liviu Voinea, a declarat că românii o duc mai bine acum comparativ cu situația lor financiară din 2012.

 

„Românii au deja mai mulţi bani. În 2014, au deja mai mulţi bani decât în 2012 şi, pe măsură ce creşterea economică – care este o creştere solidă, eu sunt convins că ea va fi peste nivelul pe care este făcut bugetul, va fi probabil tot peste 3% şi în 2014 şi în 2015 – această creştere economică îşi va produce efectele şi în nivelul de trai”, a afirmat oficialul. Astfel, acesta s-a arătat convins că efectele creșterii economice se vor vedea într-un nivel mai bun de trai al conaționalilor noștri.

 

Luni, Voinea a reluat aceeași idee, sub o altă formă, la o conferință pe tema IMM-urilor, organizată de „Ziarul Financiar”. Ministrul pentru Buget a afirmat că estimează că, în primul trimestru al anului, creșterea economică va fi cuprinsă între 3% și 4%.

 

În acest context, oficialul guvernamental a îndemnat populația și firmele să ia împrumuturi de la bănci pentru consum și investiții. „În 2014 creşterea economică va fi mult peste aşteptările pe care s-a construit bugetul. Revenirea consumului pe primele luni va duce la o creştere economică mai mare şi tocmai pentru că economia îşi revine vreau să transmit mesajul că oamenii trebuie să aibe încredere să consume, firmele să aibă încredere să se împrumute ca să investească, băncile să aibă încredere să finanţeze pentru investiţii şi consum”, a declarat Liviu Voinea.

 

Ministrul pentru Buget insistă pe vestea bună legată de o creștere economică peste așteptări din primul trimestru, pentru a creea imaginea unui popor care o duce mai bine.

 

Ce a uitat, însă, Liviu Voinea, să ne spună, este prețul foarte mare plătit pentru revenirea din criză. Și anume, că pe spatele fiecărui român grevează acum o datorie de trei ori mai mare decât cea de dinainte de criză. Ponderea datoriei guvernamentale în PIB-ul țării s-a triplat în ultimii cinci ani, crescând de la 13,4% din PIB la finele anului 2008 până la 38,4% din PIB, la sfârșitul anului trecut.