Ce angajați se vor trezi în situația de a aduce bani DE ACASĂ!

0

a) majorarea plafonului de scutire de TVA la 300.000 lei

A fost prezentată în campania electorală ca fiind o măsură ce vine în sprijinul micului antreprenor, o reducere a fiscalității și bineînțeles, o măsură ce ar fi trebuit să dea o gură de oxigen acelor firme noi înființate, având în vedere că anul 2016 a fost un an în care s-au desființat mai multe societăți decât cele înființate. Încă de la mijlocul lunii octombrie s-a primit o aprobare de la Comunitatea Europeană și ar fi fost foarte ușor de modificat acest plafon odată cu multiplele modificări aduse Codului fiscal. Așteptăm cât mai curând și ca această modificare normativă să apară în Monitorul Oficial.

b) Split TVA sau sistemul de plată defalcată a TVA

Apreciat de majoritatea specialiștilor în fiscalitate ca fiind un sistem foarte aspru pentru contribuabilii cinstiți, s-a decis în Parlament splitarea sistemului în sensul că vor fi înregistrați în acest sistem de plată defalcată a TVA cu obligația să îl aplice acei contribuabili ce înregistrează TVA restant la plată către bugetul de stat cu data de 31 decembrie 2017 fără ca aceștia să achite taxa până pe 31 ianuarie 2018. Aplica de asemenea conform modificărilor din Parlament și societățile aflate sau ce vor intra în insolvență, respectiv acele entități care vor înregistra ulterior datorii la bugetul de stat pentru TVA neplătită, ce nu este plătită într-un termen de 60 de zile de la scadență. Autorul articolului nu este nici pe departe simpatizant al acestui sistem de Split TVA, însă între două rele o aleg pe cea mai mică, ținând cont că taxa este datorată bugetului de stat și trebuie încasată de la cel ce o datorează. Toate acestea au fost aduse la cunoștință contribuabilului, dar nimic nu s-a publicat în Monitorul Oficial, mai exact OUG nr. 23/2017 prevede obligativitatea Split TVA de la 01 ianuarie pentru toate societățile, inclusiv pentru cele neînregistrate în scopuri de TVA. Aplicarea sistemului de plată defalcată a TVA chiar și de societățile ce nu sunt plătitoare de TVA, ni se pare o măsură extrem de dură, întrucât acestea nu au nici un fel de vină pentru realizarea încasărilor de TVA. Așteptăm cât mai rapid modificările normative.

c) Transferul asigurărilor sociale de la angajator la salariat cu efectul pervers asupra salariaților din sectorul IT, cercetătorilor sau a persoanelor scutite de impozitul pe venit pentru handicap

 

mai multe, pe republica.ro