AcasăExterneCe conține răspunsul scris pe care Washingtonul l-a înmânat Moscovei. SUA nu...

Ce conține răspunsul scris pe care Washingtonul l-a înmânat Moscovei. SUA nu cedează

Secretarul de stat american Anthony Blinken a dezvaluit, miercuri, ideile generale ale raspunsului SUA la solicitarile Rusiei de a primi „garantii de securitate”. El a precizat ca SUA nu doreste sa faca public textul integral al raspunsului. Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a venit miercuri la sediul MAE rus pentru a transmite raspunsurile scrise ale Washingtonului la cererile Moscovei privind securitatea europeana, a anuntat diplomatia rusa intr-un comunicat

SUA vor mentine politica usilor deschise a NATO, dar sunt pregatite sa poarte discutii cu Rusia privind controlul armelor in Europa si transparenta privind exercitiile militare. Acestea ar fi principalele idei din raspunsul  scris al SUA la propunerile de securitate ale Rusiei, a anuntat miercuri secretarul de stat american Anthony Blinken in cadrul unei conferinte de presa.

Americanii nu vor sa faca public documentul integral si indeamna Rusia sa faca acelasi lucru, anunta TASS. SUA spun ca raspunsul nu este un document formal, ci un set de idei pentru discutii ulterioare, daca Rusia doreste sa continue dialogul.

„Nu am nicio indoiala ca, daca Rusia ar aborda acest lucru cu seriozitate si intr-un spirit de reciprocitate, cu determinarea de a spori securitatea colectiva pentru noi toti, exista lucruri foarte pozitive in acest document care ar trebui urmarite”, a spus Blinken.

Washingtonul spune ca mingea este acum in terenul Rusiei si ca depinde acum de Moscova sa aleaga discutiile sau o confruntare. Raspunsul a fost coordonat cu aliatii SUA si cu Ucraina.

Blinken a subliniat ca SUA nu vor renunta la politica de a mentine usile NATO deschise. El a reiterat acest aspect de mai multe ori pe parcursul conferintei de presa, in timp ce raspundea la intrebarile reporterilor.

Blinken a mai declarat ca documentul stabileste posibile domenii de cooperare intre SUA si Rusia pentru imbunatatirea securitatii europene. Domeniile includ desfasurarea de rachete in Ucraina, exercitii militare in Europa, potentiale masuri de control al armelor, o mai mare transparenta si masuri de reducere a riscurilor.

Blinken a declarat ca se asteapta sa mai poarte discutii cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov in zilele urmatoare pentru a obtine feedback-ul rusesc. Congresul SUA a primit, de asemenea, o copie a raspunsului, iar Blinken il va discuta miercuri cu legislatorii.

SUA vor continua sa furnizeze arme Ucrainei, a mai declarat secretarul de stat.

 

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a venit miercuri la sediul MAE rus pentru a transmite raspunsurile scrise ale Washingtonului la cererile Moscovei privind securitatea europeana, a anuntat diplomatia rusa intr-un comunicat, relateaza agentiile internationale de presa.

Ambasadorul american John Sullivan a fost primit de viceministrul de externe rus Alexandr Grusko si ”a transmis raspunsul scris al administratiei americane la proiectul de tratat bilateral asupra garantiilor de securitate prezentat anterior de partea rusa”, precizeaza MAE rus, confirmand astfel o prima informatie in acest sens comunicata de ziarul rus Kommersant.

Moscova a formulat in decembrie catre Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeana, solicitand in special excluderea oricarei noi extinderi a NATO catre Est, mai ales catre Ucraina, incetarea cooperarii Aliantei cu statele din fostul bloc sovietic si renuntarea la manevrele si desfasurarile de trupe ale NATO in statele care au aderat la aceasta alianta dupa 1997.

Consultarile dintre Moscova si Washington incepute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitari nu au condus la o intelegere, in timp oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au amenintat-o cu sanctiuni dure daca ataca Ucraina, la frontiera careia sunt concentrate importante efective militare rusesti.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, si ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au avut vineri o intalnire la Geneva, care a durat doar o ora si jumatate – initial era programata pentru doua ore -, la finalul careia au anuntat ca, dupa ce Rusia va primi din partea SUA raspunsurile cerute, vor organiza o noua intalnire la acelasi nivel.

Vice-ministrul de externe rus Alexandr Grusko a declarat mai devreme miercuri ca Moscova a primit deja verbal unele raspunsuri la cererile formulate catre SUA si NATO. ”Desigur, vom studia cu atentie (raspunsurile) si vom determina pasii nostri urmatori”, a spus acesta, potrivit agentiei TASS, in asteptarea primirii raspunsurilor scrise.

Ultimele Articole