AcasăGeneralCe este, de fapt, Long Covid. Simptomele pot dura chiar și un...

Ce este, de fapt, Long Covid. Simptomele pot dura chiar și un an

Chiar dacă numărul infecțiilor cu SARS-CoV-2 scade, nu înseamnă că pericolul infectării nu este prezent. Virusul nu va dispărea din natură!

Există și un alt pericol în cazul infectării, și anume boala numită Long Covid. Adică efectele infecției durează mai mult de 3 luni.

Conf. dr. Emilian Popovici Societatea română de epidemiologie: “Capacitatea subvariantei BA 2 a Omicron de a reinfecta după infecția cu BA 1. Nu știm încă dacă această varianta are capacitaea de a-i reinfectă pe cei care s-au infectat cu Omicron. Nimeni nu știe dacă acest virus va genera alte varinte cu probleme. Este acest sindrom Long Covid mai ales că în cazul variantei Omicron nu există studii în ce măsură varianta Omicron dă long covid și ce amploare are”.

Indiferent de variante, vaccinarea reduce la minimum riscul bolii Long Covid, adică simptome, care persistă peste 3 luni.

Inflamația este severă, organismul nu este pregătit să se lupte cu virusul. În lipsa vaccinării, durează până la 7 zile până când producem în mod natural anticorpi. Până când producem anticorpi, apare furtuna de inflamație. Determină insuficiența respiratorie.

Ce înseamnă insuficientă respiratorie determinată de virus?

Așa arată alveolele pulmonare. Sunt pline de vase de sânge capilare. Aici are loc schimbul de gaze, adică respirația.

Dr. Maria Dede, medic primar pneumolog: “Inflamația fiind de ambele părți sunt distruse ambele. Din patul vascular vor trece lichide în alveole. Acel înfiltrat inflamator e ca gelatina, în alveole, aerul nu mai poate să circule, la un computer tomogram alveolele se vor vedea albe și nu negre pentru că nu se mai umplu cu aer, sunt teritorii mari care nu se umplu cu aer”.

Inflamația care rămâne în plămân, după ce virusul nu mai e prezent, scade nivelul oxigenului, care întră în sânge. Oxigen puțin plus inflamație înseamnă că se declanșează cascada de coagulare. Și apar cheaguri de sânge în toate vasele. Acestea se sperie. Se dilată exagerat. Scade presiunea sângelui. Organele nu mai sunt irigate bine cu sânge.

Între alveolele pulmonare, prin care respirăm, și vasele de sânge care le înconjoară, există un țesut elastic. Își pierde elasticitatea din cauza inflamației. Oxigenul va trece cu dificultate.

Această cascadă de evenimente biologice este prevenită de vaccinare.

Boala Long Covid înseamnă simptome care țin mai mult de 3 luni. Astenia fizică și neuro-psihică este principalul simptom. Tulburări de respirație, toleranță scăzută la efort. Simptomele pot dura un an, din ce știm până acum. Afectează dramatic calitatea vieții. Și pot fi evitate prin vacinare.

Ultimele Articole