Ce este dobânda compusă. Cum se calculează 

Dobânda reprezintă suma de bani pe care o persoană o plătește pentru banii pe care i-a împrumutat, ea fiind variată de la o bancă la alta. Ce este dobânda compusă și cum se calculează

Dobânda compusă este un termen ceva mai complicat. Practic, ea reprezintă dobânda la dobândă. Mai exact, potrivit finantepersonale.ro, este acea dobanda pe care o primim acum pentru banii pe care i-am primit in trecut ca dobanda si pe care i-am reinvestit.

Sursa citată prezintă și un exemplu în acest sens. Astfel, dacă avem o sumă de 10.000 de lei pe care o folosim, avem dobândă de 5% anual.

Ce este dobânda compusă. Cum se calculează

La finalul primului an statul ne va plati aceasta dobanda in contul nostru din banca. Vom primi 500 RON direct in cont, bani pe care ii putem cheltui cum vrem.

În cazul în care banii vor fi din nou investiți, vor fi 10.500 de lei, iar în următorul an vom primi dobanda atat pe cei 10.000 RON (dobanda in valoare de 500 RON) pe care ii investisem intial dar si pe cei 500 RON (dobanda in valoare de 25 RON) pe care i-am investit ulterior. In acest caz vom primi o dobanda totala pentru al 2-lea an de 525 RON.

Dacă urmează și alte investiții vom avea 11.025 RON investiti (primi 10.000 RON investiti + dobanda din primul an de 500 RON + dobanda din anul al 2-lea de 525 RON). Acest lucru ne aduce o dobanda de 551.25 RON.

La finalul celor 3 ani vom avea suma de 11.576,25 RON. Daca nu am fi investit dobanda pe care am fi primit-o ci doar am fi pastrat-o intr-un cont de economii am avea doar 11.500 RON dupa cei trei ani. Diferenta intre cele doua sume (76.25 RON) este rezultatul dobanzii compuse, precizează sursa citată.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed