Ce înseamnă, de fapt, dunga roșie pe buletin

0
65

Expresia dunga roșie de pe buletin a devenit tot mai folosită, însă ce înseamnă, de fapt, aceasta? Povestea a început încă din perioada comunistă.

Înainte de 1989, se zvonea că persoanele care suferă de afecțiuni psihice aveau o dungă roșie pe buletinul de identitate.

Ce înseamnă, de fapt, dunga roșie pe buletin

Totodată, cei care aveau această dungă roșie erau protejați de miliție și puteau să facă unele lucruri fără a fi sancționați. La acea vreme se spunea că cei care au dunga roșie pe buletinul de identitate au fost internați în spitalele psihiatrice.

În acelai timp, prin marile orașe din România circula câte un zvon precum că mai este câte o persoană care face mereu scandal și diverse lucruri mai puțin normale. Atunci, se mai găsea câte un vecin care îl cunoștea și spunea că acesta trebuie lăsat în pace deoarece ”are dungă roșie pe buletin”.

Tot la acea vreme se mai spunea că datele din buletinul persoanei în cauză, chiar și poza, ar fi trebuit mutate cu 1-2 cm mai la dreapta, iar dunga roșie era aplicată vertical.

Totuși, până în prezent, nu se știe dacă într-adevăr a a existat această dungă roșie deoarece nimeni nu a concretizat acest fapt.