Ce înseamnă SPF și cum acționează

0

Ce înseamnă SPF și cum acționează. În perioada verii tot auzim de termenul SPF, atunci când vrem să achiziționăm o cremă solară sau să ne protejăm de soare.

Ce înseamnă, de fapt, SPF și ce rol are apusa sănătății noastre? Înainte de toate este bine să știm că pielea are nevoie de protecție pe tot parcursul anului, mai ales dacă este sensibilă.

Iar toți cei preocupați de aspectul ei folosesc deja produse cosmetice cu SPF, însă puțini știu exact ce este SPF de fapt. Așa se face că, în ciuda grijii pe care i-o purtăm, pielea poate avea de suferit, tocmai din cauza greșelilor pe care le facem atunci când vine vorba despre protecția solară.

Ce înseamnă SPF și cum acționează

Ce este SPF? Fiecare literă înseamnă ceva, mai exact Sun Protection Factor și se traduce în limba română ca Factor de Protecție solară sau FPS.

Iar pe la noi este sinonim cu protecția solară totală. Pe de altă parte, SPF este un cuvânt cu mult mai complex de atât.

Acesta înseamnă de fapt capacitatea unui produs de a bloca razele ultraviolete de tip B sau UVB. Cu alte cuvinte, este un indice care arată cât timp după ce am aplicat produsul pe piele putem sta la soare fără să ne ardem.

Dar acesta ne protejează numai de razele UVB, nu și de cele UVA. Spre exemplu, folosirea unui produs cu SPF 30 pe întregul corp permite o durată de stat la soare, fără arderea pielii, de 30 de ori mai mare decât fără nicio protecție solară. Este foarte important și ca produsul să fie unul lejer, care să nu înfunde porii și să nu provoace erupții.

Ce înseamnă SPF și cum acționează

Cum acționează SPF? În primul rând contează cât de puternic este. În rest, acționează la fel la toată lumea.

Pe de altă parte, durata de protecție este singura care variază în funcție de indicele SPF și de intensitatea activităților practicate sub razele soarelui.

Spre exemplu, cineva care își udă pielea având aplicat pe piele un produs cu SPF 50 va fi la fel de protejat ca și cineva care a folosit același produs cu SPF 50 și stă la marginea piscinei.

Diferența o face faptul că cel care s-a udat va trebui să reaplice mai des produsul de protecție. De menționat și că nu există niciun produs 100% impermeabil sau rezistent la apă.

Se consideră doar că un produs este rezistent la apă numai dacă menține același nivel de SPF și după 40 sau 80 de minute de expunere la apă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.