Ce mai impozitează statul (VIDEO)

0

Noile impozite sunt prevăzute într–un proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal.

Documentul prevede includerea în veniturile salariale a contravalorii tichetelor cadou, tichetelor de creşă, tichetelor de vacanţă şi tichetelor de masă, precum şi a plăţilor compensatorii, dar şi a veniturilor din salarii obţinute ca urmare a activităţii de creare de programe de calculator. La finalul întâlnirii cu premierul Emil Boc, de săptămâna trecută, patronatele anunţau că propunerea lor ca pentru activitatea în IT să nu fie aplicat impozit pe venit a fost acceptată.

Conform documentului, va fi eliminat plafonul de venit neimpozabil de 600 lei pentru câştigurile din jocuri de noroc si va fi unificată cota de impunere a acestor venituri la 25%. Cota de impunere a venitului obţinut din jocuri de noroc va fi majorată de la 20% la 25% pentru persoane nerezidente.

În acelaşi timp, va fi abrogat articolul din Legea educaţiei fizice şi sportului referitoare la opţiunea acordată sportivului profesionist, care a încheiat cu o structură sportivă o convenţie civilă, de a i se asigura, la cerere, participarea şi plata contribuţiei la un sistem de pensii, public şi/sau privat.

Din impozitarea tichetelor şi a plăţilor compensatorii, Guvernul estimează, pentru acest an, un plus de încasări de aproape 400 milioane lei (din care 345 milioane lei din impozitarea tichetelor de masă), la care se adaugă 30 milioane lei din impozitarea veniturilor din salarii ca urmare a activităţii de creare programe pentru calculator şi 14 milioane lei din eliminarea plafonului neimpozabil pentru veniturile obţinute din jocuri de noroc şi unificarea cotei de impunere.
(Mediafax)


CE NU TAIE GUVERNUL
-alocaţiile pentru copii
-indemnizaţiile pentru persoanele cu handicap
-indemnizaţiile pt veteranii de razboi şi persoanele persecutate politic


Taxele pe proprietate vor creşte cu 30%–200% pentru persoanele care deţin mai multe locuinţe

 Persoanele care deţin în proprietate două sau mai multe locuinţe care nu sunt închiriate vor fi impozitate suplimentar faţă de actualele impuneri, cu 30% pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 100% pentru a doua clădire şi cu 200% pentru a treia şi următoarele în afara domiciliului.

Guvernul pregăteşte reintroducerea accizelor la produsele de lux

Dincolo de tăierea salariilor şi pensiilor, Guvernul va lua astăzi noi măsuri privind reducerea evaziunii fiscale. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, executivul va limita activitatea antrepozitelor fiscale, va înfiinţa un registru la operatorilor intracomunitari şi va limita activitatea duty-free-urilor.

Proiectul de ordonanţă prevede reintroducerea din acest an a accizelor la iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vanatoare, bijuterii si alte produse de lux. Vor fi accizate din nou, printre altele, confectiile din blanuri naturale, cu 45%, articole din cristal (15%), bijuteriile cu 10%, produsele de parfumerie cu 10 pana la 35 la sută, armele cu 100% şi iahturile si alte ambarcaţiuni de agrement cu 5 pana la 15 la sută. Accizele sunt la acelaşi nivel cu cele percepute anul trecut.

La sfârşitul anului trecut, executivul luase decizia de a le elimina din 2010, pentru a evita declanşarea procedurii de infringement impotriva Romaniei. Proiectul de ordonanţă privind combaterea evaziunii fiscale mai prevede introducerea TVA-ului la achiziţiile intracomunitare. Astfel, ar urma să fie percepută taxa pe valoarea adăugată la cereale, legume, fructe, carne, peste, flori, zahar si materiale de constructii. Pentru tranzactiile in interiorul tarii cu aceleasi produse, la care se adauga painea, va fi aplicata taxarea inversa, respectiv la beneficiar.

 Pe de altă parte, Guvernul vrea să introducă pedeapsa cu inchisoarea intre 2 şi 7 ani pentru cei care vor să treacă prin vamă sumele mai mari de 10 mii de euro fără să declare. Până acum, persoanele erau doar amendate, iar sumele confiscate. În plus, ordonanţa prevede impunerea unor restricţii privind vânzările din magazinele duty-free. Astfel, o persoană va putea cumpăra, printre altele, maxim 2 pachete de ţigări pe zi şi 1 litru de băuturi spirtuoase.

ACCIZE MAI MARI
arme de vânătoare  100%
blănuri naturale 45%
parfumuri  10 – 35%
articole din cristal 15%
bijuterii  10%
ambarcaţiuni cu motor 5 – 15%

sursă: proiect ordonanţă de urgenţă MFP

(The Money Channel)