Ce performanță! A câștigat 21 de medalii la o singură competiție!

0

Eliza Diamandescu este noua revelație a natației românești! Până la 14 ani, tânăra are sute de medalii în palmares și zeci de recorduri doborâte, unul dintre ele datând de 38 de ani.

Eliza a început înotul la 6 ani dintr-o am biție, după ce încercase toate sporturile posibile, iar la două săptămâni de la primul antrenament era deja la grupa de performanță!

„Am mers cu mama la bazin și acolo, soțul doamnei mele antrenoare era cu cei mici la înot. Când i-am văzut pe toți că înoată, de rușine, mi-am dat jos colacul și aripioarele și am început să fac și eu ce făceau ei și așa am fost remarcată” – Eliza Diamandescu, multiplă campioană națională la natație, la juniori și tineret. 

De atunci au trecut 8 ani, iar acum, puștoaica face legea în bazin! Are sute de medalii câștigate și zeci de recorduri doborâte.

„La 9 ani, am doborât un record vechi de 38 de ani. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama că trebuie să muncesc cu adevărat să ajung unde vreau” – Eliza Diamandescu, multiplă campioană națională la natație, la juniori și tineret.

Mica înotătoare nu mai surprinde pe nimeni când se întoarce de la competiții plină de medalii! La Campionat Național de la Bacău a câștigat…21!

11 de aur, 6 de argint și 4 de bronz! „A fost extraordinar și m-am ambiționat să muncesc și mai mult, să arat de ce sunt în stare” – Eliza Diamandescu, multiplă campioană națională la natație, la juniori și tineret. 

În luna iulie, Eliza își va da cele mai importante examene în natație! Aflată în primul an de juniorat, sportiva va participa la Campionatul European de Juniori care va avea loc la Buftea, iar după, la Festivalul Olimpic al Tineretului European.

„Pentru Campionatul  European de Juniori încercăm să facem o semifinală și o finală, iar la FOTE ne dorim să câștigăm o medalie” – Ivonne Stoltz, antrenoare Eliza Diamandescu

Mama nu a vrut să o lase

Eliza se amuză și acum când își aduce aminte cât timp i-a luat să își convingă mama să o lase la înot.

„La început mama nu a fost de acord, din noiembrie 2013 până în martie 2014 m-am rugat de ea să mă lase. Acum este foarte mândră de mine și este susținătoarea mea numărul 1” – Eliza Diamandescu, multiplă campioană națională la natație, la juniori și tineret. 

De prima zi de înot, Eliza este pregătită de Ivonne Stoltz.

„Este o sportivă genială, un artist, este plină de calități de ambiție, perseverență” – Ivonne Stoltz, antrenoare Eliza Diamandescu.

Eliza se antrenează de 9 ori pe săptâmână, iar programul ei este unul spartan! La 6.30 se trezește, iar la 8 seara ajunge acasă! 

“ La 7:15 ies din casă, la 7:30 ajung la bazin, la 8:00 sunt în apă, la 10:00 termin antrenamentul, la 11:00 ajung acasă. De la 12:00 am școală și după, plec la al doilea antrenament. Ajung acasă seara pe la 8, mănânc, mă mai uit puțin peste lecții și merg să dorm” – Eliza Diamandescu, multiplă campioană națională la natație, la juniori și tineret.

Fata are și un vis în natație!

„Vreau să ajung la Jocurile Olimpice și să devin campioană olimpică” – Eliza Diamandescu, multiplă campioană națională la natație, la juniori și tineret.

Rezultate de excepție la ultimele concursuri!

În ultima perioadă, Eliza a avut rezultate excepționale! La Campionatul Național de Juniori, Tineret și Seniori de la Bacău, sportiva a obținut 11 titluri de campioană a României, devenind la nici 14 ani cea mai bună înotătoare din țară în probele de 800 și 1500 m liber. Este vicecampioană națională la alte 6 probe și a obținut locul 3 la alte 4 probe.

Pe lângă medaliile obținute, Eliza a realizat un record național la 1500 m liber, doborându-l pe cel veci care data din 2003.

S-a calificat la Campionatele Europene de Juniori care vor avea loc în luna iulie, în premieră la Otopeni  și la Mondialele de Juniori la proba de 400 m mixt.

La concursul internațional din Cipru, din luna aprilie, „Multinational Youth Swimming Meet”, sportiva și-a mai adăugat în palmares încă 4 medalii de aur, în probele de 200 m mixt, 400 m mixt, 800 m liber și ștafeta de 4×100 m mixt și o medalie de argint, la 400 m liber.

În Cipru, Eliza a fost la prima participare la o competiție de asemenea anvergură, la care au luat startul cei mai buni juniori din 15 țări.

În 2018, la vârsta de 10 ani, Eliza a luat startul la un concurs internațional în Germania, unde a câștigat 10 medalii de aur, în 10 probe.

 

Sursa: SPORTS-NET