CE permite României amânarea cu un an a alinierii laptelui crud de vacă la cerinţele comunitare

„Avizarea favorabilă de către Comisia Europeană a solicitării României de prelungire a perioadei de tranziţie pentru alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România, pentru cel puţin un an, reprezintă nu numai un câştig pentru fermierii români. Aceasta perioadă suplimentară pe care noi o primim, trebuie să fie una în care fermierii, producătorii, procesatorii, sub coordonarea specialiştilor din ANSVSA, trebuie să facă toate eforturile necesare pentru ca, după expirarea acestei perioade, alinierea la cerinţele comunitare de igienă a laptelui crud produs în România să fie finalizată”, a declarat preşedintele ANSVSA, dr. Radu Roatiş-Cheţan.

 

În cel mai scurt timp, experţii ANSVSA vor să definitiveze împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene planul detaliat al aplicării acestei măsuri, potrivit unui comunicat emis vineri de autoritate.

 

„Beneficiile prelungirii perioadei de tranziţie se vor reflecta asupra tuturor celor implicaţi în sectorul laptelui de vacă, crescători si fermieri de animale şi operatori din domeniu, centre de colectare sau unităţi de procesare”, se arată în comunicat.

 

Totodată, cei care cresc un număr mic de animale au posibilitatea de a-şi valorifica pentru cel puţin încă un an laptele, iar unităţile de procesare pot procesa şi vinde în continuare în România produsele respective.

 

„Este o realizare ale cărei beneficii imediate vor fi păstrarea locurilor de muncă în domeniu sau crearea de altele noi, creşterea efectivelor de vaci de lapte şi în esenţă o modalitate de a evita implicaţii sociale şi economice nedorite, care asr putea rezulta ca urmare a sistării activităţii unităţilor de industrie alimentară”, mai informează comunicatul.

 

Oficialii ANSVSA spun că este esenţial ca această perioadă suplimentară obţinută să fie constructivă şi utilizată pentru aplicarea unor măsuri şi derularea unor programe menite să ducă la îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi la modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene.

 

„Fundamentarea solicitării ţării noastre a fost raportul detaliat elaborat de către ANSVSA privind evoluţia situaţiei din sectorul producţiei şi procesării laptelui de vacă, care a inclus particularităţile naţionale, dificultăţile întâmpinate dar şi avantajele de care ar beneficia România în cazul obţinerii unei perioade suplimentare de tranziţie”, afirmă reprezentanţii autorităţii.

 

Astfel, din totalul de 111.988 de exploataţii pentru producţia de lapte de vacă existente în România, peste 90% sunt cele cu un efectiv de 1-3 capete de bovine. Potrivit datelor ANSVSA, dintre cele 1.464 de ferme, un număr de 510 derulează programe de modernizare şi restructurare pentru atingerea conformităţii la cerinţele europene, iar din cele 1.613 de centre de colectare a laptelui, 408 nu corespund din punct de vedere structural, dar au întocmit programe de modernizare şi restructurare.

 

De asemenea, potrivit raportului ANSVSA, doar 80% din laptele furnizat de crescătorii de bovine din România fabricilor de procesare este conform cu reglementările europene. Estimarea realizată de experţii autorităţii a mai arătat că la sfârşitul perioadei de tranziţie acordate României, cel de 31 decembrie 2011, un procent de 19% din laptele crud de vacă livrat la unităţile de procesare nu va putea atinge conformitatea cu parametrii de calitate (număr total de germeni/ml şi număr de celule somatice/ml) prevăzut de reglementările europene.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed