CE propune liberalizarea producţiei agricole europene

0

Măsurile sunt un răspuns la creşterea cererii mondiale de alimente şi la scumpirea acestora. Reforma anunţată ieri are nevoie de aprobarea statelor membre pentru a intra în vigoare, în condiţiile în care au apărut deja primele critici.

Comisia Europeană vrea sa ridice restrictiile referitoare la productia agricola si sa limiteze unele subventii, mai ales pe cele acordate marilor exploatatii agricole, punct care a suscitat deja critici. Comisarul pentru agricultură, Mariann Fischer Boel, spune că în contextul actualei crize alimentare şi al creşterii accentuate a preţurilor e mai important ca niciodată ca agricultorii să fie liberi să răspundă cererii.

Bruxellesul vrea să renunţe la obligativitatea impusa proprietarilor de a menţine 10% din suprafeţele agricole nelucrate. O măsură depăşită în opinia comisarului european, care a subliniat ca vor fi mentinute masurile de protectie a mediului. Comisia Europeana mai vrea sa creasca progresiv cotele la lapte introduse in 1984 pentru a lupta împotriva supraproductiei. Dupa ce a intrat deja în vigoare o crestere de 2% a cotei, Bruxelles-ul vrea ca în 2015 aceste cote sa dispara. În paralel, CE pune in discutie anumite mecanisme de sustinere a preturilor, mai ales pentru cereale si produsele lactate.

Comisarul european Mariann Fischer Boel ar dori ca nivelul subventiilor sa nu mai fie legat de volumul producţiei si sa transfere fondurile de ajutor agricol catre proiecte de protectie a mediului si de dezvoltare a regiunilor rurale. O parte din masuri sunt deja contestate. Cele mai vehemente critici vin din partea Germaniei, a Franţei şi a Marii Britanii.