Ce semnificație are Lumina Sfântă. De ce trebuie creștinii să o aducă în casele lor

0

Ce semnificație are Lumina de Sfântă. De ce trebuie creștinii să o aducă în casele lor. Acest detaliu este menționat chiar ți într-o rugăciune.

Lumina Sfântă sau focul haric care se aprinde în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim ajunge an de an în casele creștinilor.

De altfel aceasta este considerată de creștinii ortodocși a fi o minune care se întâmplă în fiecare an la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paștelui Ortodox. Mulți o consideră cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine.

În sâmbăta de dinaintea Paștelui, la prânz, patriarhul grec împreună cu clerul, urmat de patriarhul armean și episcopul copților, înconjoară de trei ori în Sfântul Mormânt, cântând imnuri. Apoi, Patriarhul Ortodox al Ierusalimului citește rugăciunea Pogorârii Sfintei Lumini și intră singur în mormânt.

Lumina Sfântă coboară și aprinde candela, de unde apoi patriarhul aprinde 33 de lumânări, acestea semnificând numărul anilor lui Iisus Christos la răstignire.

Ce semnificație are Lumina Sfântă. De ce trebuie creștinii să o aducă în casele lor

Patriarhul iese apoi din încăperea mormântului și rostind rugăciuni, împarte lumină celor prezenți. Înaintea de săvârșirea minunii, Sfântul Mormânt este verificat pentru a nu exista acolo nicio sursă de lumină, iar înainte de a intra în Mormântul Domnului, patriarhul este și el examinat de autoritățile israeliene pentru a se arăta că nu poartă asupra sa mijloace tehnice de aprindere a focului.

Ce semnificație are Lumina Sfântă, de fapt? Aceasta o regăsim chiar în rugăciunea rostită de patriarh pentru primirea Luminii Sfinte la Ierusalim.

Se pare că Lumina de Paște este însăși „Hristos- Soarele„ care prin Învierea Lui din morți a adus speranță, bucurie și lumină pe Pământ.

„Stăpâne, Doamne, Iisuse Hristoase, Înţelepciune începătoare de lumină a Tatălui Celui fără-de-început, Care locuieşti întru lumina cea neapropiată, Care ai poruncit luminii să strălucească dintru întuneric, Care ai spus să fie lumină şi a fost lumină, Doamne, Dătătorule- de-lumină, Care ne-ai scos din întunericul înşelăciunii şi ne-ai călăuzit la lumina minunată a cunoştinţei Tale, Care ai umplut de lumină şi bucurie tot pământul prin venirea Ta în trup aici şi cele de dedesubt prin pogorârea Ta la iad, după care Tu ai vestit lumina tuturor neamurilor prin sfinţii Tăi apostoli, Ţie Îţi mulţumim că prin credinţa cea dreaptă ne-ai scos din întuneric la lumină şi ne-am făcut fii ai luminii prin sfântul Botez şi am văzut slava Ta plină de har şi adevăr (Ioan 1, 14).

Dar o, Dătătorule-de-lumină Doamne, Care eşti lumina văzută de cei care au stat în întuneric; Stăpâne Doamne, Care eşti Lumina cea adevărată, care luminezi pe tot omul care vine în lume (Ioan 1,9), singura Lumină a lumii şi lumina vieţii oamenilor, de a Cărui slavă este plin tot universul, căci Tu ai venit ca lumină în lume prin pogorârea Ta în trup, deşi lumea a iubit întunericul mai mult decât lumina”, este doar o parte din rugăciune.