Ce spune Kelemen Hunor despre autonomia Ținutului Secuiesc: „De ce nu rămân banii de la marile companii”

0


În timpul discuției de luni seara la emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24, președintele UDMR Kelemen Hunor a adus în discuție un proiect recent privind autonomia Ținutului Secuiesc, depus în Parlament.

Hunor a pus sub semnul întrebării necesitatea ca locuitorii din diverse regiuni precum Maramureș, Suceava, Botoșani sau Harghita să contribuie financiar la proiecte precum Metrorexul și metroul, fără să beneficieze direct de acestea.

Acesta a subliniat, de asemenea, problematica redistribuirii impozitelor plătite de mari companii din România către Sectorul 1, companii care au clienți și surse de profit din întreaga țară.

Kelemen Hunor a explicat că termenul de „autonomie”, în contextul dezbaterii de peste 33 de ani, a devenit un subiect sensibil pentru mulți, însă a adus argumente clare.

El a susținut principiul subsidiarității pentru fiecare comunitate, exprimând susținerea pentru transferul deciziilor la nivel local în majoritatea domeniilor, excepțiile fiind politica de securitate, apărare și afacerile externe. El a subliniat necesitatea unei gestionări mai locale a fondurilor, menționând că acele comunități care administrează eficient resursele lor se dezvoltă mai rapid și mai eficient.

Liderul UDMR a ridicat întrebări cu privire la modul în care banii se redistribuie la nivel național, exemplificând situații în care sume semnificative sunt direcționate către București, cum ar fi fondurile pentru Metrorex sau impozitele plătite de companii din diverse regiuni care se acumulează în Sectorul 1.

El a evidențiat lipsa unei redistribuiri eficiente și a criticat decizia Guvernului de a interzice companiilor mici să sponsorizeze activități culturale, afirmând că aceasta blochează un domeniu important și afectează negativ anumite comunități care depind de sprijinul financiar al acestor firme mici.

Kelemen Hunor a subliniat, de asemenea, o decizie recentă din ordonanța privind impozitarea, care a transferat o parte semnificativă din veniturile obținute din impozite către bugetul central în loc să fie direcționate către bugetele locale, fapt perceput ca o acțiune nefavorabilă pentru dezvoltarea comunităților locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.