Ce ţară a blocat internetul

0

UPDATE –  Vineri dimineţă reţelele de internet din ţară rămâneau inaccesibile. Egiptul a făcut ceea ce nenumăraţi specialişti au considerat multă vreme imposibil pentru un stat cu o economie bazată aproape în totalitate pe internet: s-a deconectat complet de la internet pentru a reduce protestele la tăcere.

Potrivit Associated Press, niciunul dintre cei patru furnizori principali de internet din Cairo: Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt şi Etisalat Misr nu funcţiona vineri dimineaţă, iar accesul la internet de pe laptopuri şi telefoane mobile rămânea blocat.

Nu au mai fi putut trimise mesaje prin intermediul reţelelor de socializare Twitter şi Facebook. Până şi site-ul guvernului egiptean şi cel al ambasadei SUA la Cairo au fost blocate.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Mubarak a reamintit avertizarea Ministerului de Interne de a lua ‘măsuri decisive’ împotriva protestelor care au fost organizate în cea mai mare parte prin intermediul internetului.

 

După ce a blocat Twitter, regimul liderului egiptean Hosni Mubarak vrea să interzică Facebook. Serviciul de microblogging a fost blocat pe teritoriul egiptean, la o zi după ce confruntările dintre zeci de mii de manifestanţi şi poliţie s-au soldat cu patru morţi.

În încercarea de a împiedica răspândirea rapidă de informaţii şi mobilizarea naţională împotriva actualei guvernări, liderii egipteni ar putea impune banarea Facebook, anunţă Gawker.com.

 

Pe Facebook, peste 90.000 de oameni au aderat deja la „revoluţie”. Deşi nu toţi au luat parte la protestele din 25 ianuarie, declarată „zi de revoltă împotriva torturii, sărăciei, corupţiei şi şomajului”, ei ar putea ieşi pe străzi în zilele următoare.  Habib al-Adli, ministrul de Interne, a declarat pentru un cotidian guvernamental  că organizatorii acestor manifestaţii sunt „inconştienţi” şi se arată convins că apelurile lor „nu vor avea un impact major”.

 

Tot de curând, guvernul tunisian a încercat sustragerea parolelor de Facebook ale cetaţenilor săi, în încercarea de a stopa protestele împotriva preşedintelui Zine El Abidine Ben Ali. Ca şi în Egipt, acestea au fost organizate cu ajutorul reţelelor de socializare. Încercarea autorităţilor a fost însă una eşuată, Facebook reuşind în cele din urmă să stopeze furtul acestora.